Acuzatiile de coruptie din ultimele luni au stirbit imaginea Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA)​, facandu-i si pe sponsorii principali ai forului mondial sa-si exprime ingrijorarea. Cu toate acestea, presedintele organizatiei, Sepp Blatter, care miercuri va fi ales pentru al patrulea mandat in fruntea FIFA, refuza sa recunoasca faptul ca forul mondial trece printr-o criza.

Sepp Blatter, presedinte FIFAFoto: Reuters

FIFA se confrunta cu cel mai mare scandal din istoria organizatiei, dupa ce candidatul la presedintie Mohamed bin Hammam si vicepresedintele FIFA Jack Warner au fost suspendati provizoriu pentru ca ar fi dat mita in schimbul unor voturi in favoarea lui Bin Hammam la alegerile din 1 iunie, dar si dupa ce un inalt oficial al FIFA ar fi spus ca Mondialul din 2022 a fost cumparat.

Sepp Blatter a negat insa ca FIFA trece printr-o criza. "Criza? Ce criza? Fotbalul nu este in criza. Nu suntem in criza, intampinam doar niste dificultati ce vor fi rezolvate in interiorul acestei familii", a spus oficialul elvetian, potrivit AP, cu doua zile inainte de a fi ales din nou in fruntea forului mondial.

Blatter va candida singur pentru postul de presedinte al FIFA, dupa ce contra-candidatul sau, Mohammed bin Hammam s-a retras din cursa, fiind suspendat de Comisia de Etica pentru presupusul act de coruptie.

Luni, Jack Warner a scos la lumina noi probe in ceea ce priveste criza din FIFA, publicand un e-mail primit de la secretarul general FIFA Jerome Valcke, in care oficialul spunea ca e posibil ca bin Hammam sa se gandeasca la faptul ca "va putea cumpara FIFA asa cum a cumparat si Cupa Mondiala".

Valcke a incercat sa clarifice situatia, spunand ca a folosit cuvantul "cumparat" facand referire la "puterea financiara" a Qatarului ce permite cheltuirea unor sume mari de bani pentru un lobby legal, nefacand referire la mita. "Nu am facut niciodata si nici nu intentionez sa fac vreodata vreo referire la cumpararea de voturi", a spus oficialul.

Organizatorii CM Qatar 2022 au respins categoric acuzatiile, mentionand ca asteapta "lamuriri urgente de la FIFA in legatura cu declaratia secretarului general. Intre timp, am apelat la consultanta juridica pentru a lua in considerare optiunile noastre".

Desi Sepp Blatter nu vede criza din cadrul organizatiei pe care o conduce din 1998, tot mai multe persoane isi arata ingrijorarea in privinta acuzatiilor de coruptie, inclusiv sponsorii principali ai Federatiei. Coca-Cola sustine ca "acuzatiile actuale sunt suparatoare si nu fac bine acestui sport" si asteapta ca "FIFA sa rezolve aceasta situatie rapid si temeinic".

Adidas si-a exprimat ingrijorarea insa a mentionat ca va continua parteneriatul cu FIFA: "Sensul negativ al dezbaterii publice din jurul FIFA nu e este bun nici pentru fotbal, nici pentru FIFA sau partenerii sai. Adidas se bucura de un partenerait de durata si de succes cu FIFA si vrea sa continue in acest fel. Adidas va fi sponsorul oficial al FIFA la Cupa Mondiala din Brazilia in 2014".