Sir Alex Ferguson planuieste o reconstructie drastica in aceasta vara la Machester United, avand in minte un singur scop: sa creeze o echipa ce poate face fata jocului Barcelonei. Invins categoric in finala Ligii Campionilor, managerul lui Man. United, care in acest an va implini 70 de ani, a uitat de planurile de retragere si va ramane la echipa cel putin trei ani, pentru a pune capat dominatiei Barcelonei.

Sir Alex Ferguson, manager Manchester UnitedFoto: Reuters

"Nu trebuie sa ne temem de provocari. Vrem sa fim mai buni. Bineinteles ca in sezonul viitor trebuie sa ne imbunatatim jocul si mai mult. Dar avem o provocare imensa cu Barcelona. Toti avem. Nu este o consolare ca suntem a doua cea mai buna echipa. Nu vreau sa fiu al doilea cel mai bun. Orice club cu istoria noastra (Real Madrid, AC Milan) ar spune la fel", declara Ferguson dupa finala pierduta sambata in fata Barcelonei.

Sir Alex Ferguson s-a gandit la retragere in ultimii zece ani, insa dominatia Barcelonei pe plan european il face pe managerul lui Manchester sa-si amane pensionarea. Potrivit apropiatilor managerului, citati de The Guardian, Ferguson vrea sa ramana la echipa pentru inca cel putin trei ani, scopul sau fiind sa creeze o echipa ce poate sa se lupte de la egal la egal cu Barcelona. Tehnicianul scotian are sprijinul patronilor si sustine ca singurul lucru ce l-ar putea face sa se retraga in viitorul apropiat este sanatatea sa.

Cu gandul la echipa lui Guardiola, tehnician ce este vazut ca un posibil inlocuitor al sau pe Old Trafford, Ferguson va incepe reconstructia in aceasta vara, cel putin zece jucatori urmand a parasi echipa. Printre cei care nu vor mai evolua in tricoul "Diavolilor Rosii" in urmatorul sezon sunt cei doi veterani Edwin van der Sar si Gary Neville, care au pus capat carierei de profesionisti, dar si Owen Hargreaves, caruia i s-a desfacut contractul. Printre incertitudini se afla Paul Scholes si Michael Owen, Ferguson fiind nevoit sa renunte la ei daca nu se vor incadra in peisajul echipei construite pentru a invinge Barcelona.

Pe lista jucatorilor care ar putea pleca in aceasta vara se mai numara Tomasz Kuszczak, Wes Brown, Gabriel Obertan, Bebe, Darron Gibson, dar si Dimitar Berbatov. Atacantul bulgar a fost golgeterul echipei in acest sezon, cu 20 de reusite, insa nu a prins echipa pentru finala cu Barcelona, si speculatiile cresc in ceea ce priveste o despartire de echipa lui Ferguson.

Cum patronii Glazer i-au primis fonduri substantiale pentru transferurile din aceasta vara, Ferguson vrea sa-si intareasca echipa cu nume ca Wesley Sneijder (Inter), Luka Modric (Tottenham), David de Gea (Atletico Madrid), Raphael Varane (Lens), Jack Rodwell (Everton) sau Ashley Young (Aston Villa). United e optimista si in ceea ce priveste academia de tineret, Ravel Morrison, Ryan Tunnicliffe sau Paul Pogba putand face pasul la echipa mare.