Cu o saptamana inaintea alegerilor pentru presedintia Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), forul mondial este din nou in atentia unui scandal. De data aceasta acuzatiile de coruptie vin din interior, Chuck Blazer, un membru al Comitetului Executiv, sesizand FIFA in legatura cu o posibila incalcare a Codului Etic (dare si luare de mita) a patru oficiali, printre care se afla si contra-candidatul lui Sepp Blatter la presedintie, Mohamed bin Hammam.

Sepp Blatter si Mohamed bin Hammam, candidatii pentru presedintia FIFAFoto: Reuters

FIFA a anuntat, miercuri, ca a deschis o ancheta asupra a patru oficiali, vicepresedintele FIFA Jack Warner, membrul Comitetului Executiv al FIFA Mohamed bin Hammam si membrii Uniunii Fotbalistice din Caraibe (CFU), Debbie Minguell si Jason Sylvester, ca urmare a sesizarii facuta de Chuck Blazer.

Unul dintre oficialii acuzati, Mohamed bin Hammam este presedintele Confederatiei Asiatice de Fotbal si candideaza impotriva lui Sepp Blatter pentru postul de presedintie al forului mondial. Acuzatiile ce i se aduc ar putea avea efecte negative si asupra Cupei Mondiale 2022 din Qatar, care este deja subiectul unor acuzatii de coruptie publicate de Parlamentul britanic.

Vicepresedintele FIFA Jack Warner, un alt acuzat in acest caz, este considerat un pion important in alegerile prezidentiale deoarece are controlul asupra a 40 de voturi din zona Concacaf, el fiind si cel care l-a ajutat pe Sepp Blatter sa castige precedentele trei mandate.

Potrivit raportului lui Blazer, secretar general al Federatiei Concacaf, incalcarea regulamentului a avut loc la o intalnire din 10 mai, organizata de Bin Hammam si Warner in legatura cu alegerile prezidentiale. Cei doi ar fi oferit mita membrilor CFU in schimbul voturilor pentru alegerile prezidentiale ale FIFA din 1 iunie.

"Avand in vedere faptele invocate in acest raport, care include si acuzatii de mita, secretarul general al FIFA Jerome Valcke, in conformitate cu art. 16 din Codul Etic al FIFA, a cerut comitetului de Etica sa deschida procedurile necesare", se arata in comunicatul FIFA. Cei patru acuzati sunt asteptati la audieri in data de 29 mai, cu trei zile inaintea alegerilor prezidentiale.

Audierile nu vor fi supervizate de catre presedintele Comitetului de Etica, Claudio Sulser, cel care a decis sa se retraga din aceasta ancheta pentru a nu crea un conflict de interese deoarece are aceeasi nationalitate cu Sepp Blatter, candidat la presedintie. Sedinta va fi prezidata astfel de Petrus Damaseb (Namibia).