Nationala Romaniei a ramas fara capitan inaintea meciului cu Bosnia din preliminariile EURO 2012. Internationalul Cristian Chivu a trimis o scrisoare catre Federatia Romana de Fotbal (FRF) prin care isi anunta retragerea de la echipa nationala.

Cristi Chivu, pe vremea cand evolua pentru RomaniaFoto: Rompres

"Aseara tarziu, Federatia Romana de Fotbal a primit scrisoarea de retragere din echipa nationala a Romaniei a capitanului acesteia, Cristian Chivu, decizie care intra in vigoare imediat, drept care el nu va fi prezent la proximul joc oficial, cel contra Bosniei-Hertegovina, programat, pe stadionul Giulesti-Valentin Stanescu din Bucuresti, in ziua de 3 iunie a.c., de la ora 21.00, in cadrul preliminariilor EURO 2012", se arata in comunicatul FRF.

"Federatia Romana de Fotbal, staff-ul tehnic al reprezentativei si, suntem convinsi, toti suporterii nationalei ii multumesc lui Cristi pentru tot ceea ce a facut in calitate de component al echipei reprezentative si de capitan al acesteia, dorindu-i sanatate si succes atat ca jucator, cat si in perioada ce va veni dupa abandonarea carierei de fotbalist", se mai arata in comunicatul FRF.

Dupa 75 de selectii, timp in care a inscris trei goluri si a participat la doua turnee finale (EURO 2000 si 2008), Cristi Chivu a ales sa se retraga de la nationala. "In viata mea a sosit un moment destul de greu la care m-am gandit mereu cu teama, dar pe care nu-l mai pot amana. Cariera de jucator sub steagul Romaniei a luat sfarsit. Varsta, accidentarile, interventiile chirurgicale la care am fost supus in ultimii ani ma impiedica sa lupt pe mai multe fronturi. Odata cu aceasta decizie se incheie una dintre cele mai importante etape din viata mea si acum, cand privesc inapoi, simt mandrie, onoare si recunostinta", incepe Chivu scrisoarea prin care isi anunta retragerea.

"Am fost, sunt si voi fi cat voi trai unul dintre cei mai infocati suporteri ai echipei nationale a Romaniei, al carei capitan am avut onoarea sa fiu. 12 ani am fost parte din familia nationalei Romaniei, am avut privilegiul sa inscriu goluri sub steagul Romaniei, sa joc fotbal cu imnul nostru rasunandu-mi in minte si sa alerg pana la ultima farama de energie pentru mandria romanilor mei. Am facut-o din toata fiinta, ca sportiv si ca roman", continua internationalul roman.

"Mi-e greu sa ma opresc din acest drum, insa stiu ca nu voi inceta niciodata sa fiu roman, sa sustin sportivii si fotbalistii romani si sa fiu cel mai mare fan al echipei nationale. Inima mea bate pentru tara si pentru familia mea si asta nu se va schimba niciodata, indiferent de varsta sau starea de sanatate.

As vrea sa le multumesc din tot sufletul tuturor celor care m-au sprijinit in cariera de jucator al echipei nationale, antrenorilor, colegilor, echipei, Federatiei Romane de Fotbal, suporterilor, familiei, sotiei mele si celor doua fetite ale noastre, pentru acesti 12 ani care mi-au schimbat viata. Hai Romania! Sa fim mandri ca suntem romani!", isi incheie Chivu scrisoarea de retragere.

Cristian Chivu (30 ani) a debutat in tricoul nationalei Romaniei in august 1999, in amicalul dintre Romania si Cipru, scor 2-2. In 2000, Emerich Ienei l-a convocat pentru EURO 2000, fundasul roman inscriind atunci si primul sau gol pentru nationala, impotriva Angliei. Devenit capitan al Romaniei, Chivu a condus nationala si la EURO 2008.

Dupa 12 ani de la debut, Cristian Chivu a decis sa puna capat carierei sale la nationala, ultimul meci jucat de el fiind in noiembrie 2010, in amicalul cu Italia, scor 1-1. Anuntul retragerii sale vine cu doua saptamani inaintea meciului Romaniei cu Bosnia, partida extrem de importanta pentru nationala lui Razvan Lucescu in vederea prezentei la EURO 2012.

Golurile lui Cristian Chivu la nationala:

Anglia - Romania 2-3 (20 iunie 2000)

Bosnia - Romania 0-3 (7 septembrie 2002)

Scotia - Romania 1-2 (31 martie 2004)