Finala Europa League este o afacere a portughezilor, FC Porto si Sporting Braga luptandu-se pentru a castiga trofeul. La o prima vedere, echipa lui Andre Villas-Boas este favorita, dar Braga vrea sa-si treaca in cont primul trofeu continental. Disputa de pe Aviva Stadium din Dublin va fi in direct pe Protv si Live Text pe HotNews.ro de la ora 21.45.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

FC Porto este marea favorita a disputei de la Dublin, 1,50 fiind cea mai buna cota (Braga are 7,74 cota la castigarea trofeului).

Daca Porto are un lot cu o valoare de piata de 163,7 milioane de euro, Braga a abordat aceasta stagiune cu un buget de doar 17 milioane de euro. Hulk este vedeta lui Porto (este cotat la 21 de milioane de euro), in timp ce Hugo Viana este cel mai scump jucator al lui Sporting - 5 milioane de euro. Valoarea lotului celor de la Braga este de 50 milioane de euro.

Sporting Braga nu a reusit sa castige campionatul din Portugalia, dar s-a impus o data in Cupa. La nivel continental, Braga se poate lauda cu castigarea Cupei Intertoto.

FC Porto, palmares: doua Ligi ale Campionilor, o Europa League, o Supercupa a Europei si 2 Cupe Intercontinentale. A castigat campionatul portughez de 25 de ori, Cupa de 15 si Supercupa de 17 ori.

3 milioane de euro este prima totala pe care jucatorii lui Sporting Braga o vor primi daca iau trofeul. Banii au fost deja platiti pe parcurs, 400.000 doar pentru eliminarea lui Liverpool.

Intalniri directe:

FC Porto - 92 victorii

Egaluri: 22

Braga: 17 victorii.

Echipe probabile:

Porto: Helton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Pereira - Guarin, Fernando, Moutinho - Hulk, Varela, Falcao. Antrenor: Andre Villas-Boas.

Braga: Moraes - Garcia, Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Custodio, Viana - Lima, Ze Meyong.

Arbitru: Carlos Velasco Carballo (Spania).

Aviva Stadium

Aviva Stadium a fost finantat in mare parte cu fonduri de la federatiile de fotbal si rugby ale Irlandei. Autoritatile locale au dat 400 de milioane de euro pentru constructie, iar arena a fost gata in trei ani.

- Capacitate: 50.000 de locuri pe scaune (sunt discutii referitoare la zonele din cele patru colturi ale arenei, din care nu se pot vedea bine fazele, din cauza unor piloni interiori care sustin acoperisul).

- Stadionul este acoperit in intregime la nivelul tribunelor, nu insa si la nivelul gazonului.

- Iarba a fost plantata de la zero, nu se intentioneaza instalarea unor covoare de gazon;

- Accesul este continuu, de jur-imprejurul celor cinci nivele ale arenei.

- Facilitati excelente pentru 200 de jurnalisti, care se pot extinde la evenimente speciale la 400 de jurnalisti.

- 230 de locuri destinate persoanelor in scaune cu rotile.

- 10.000 de locuri sunt destinate biletelor de tip “Premium”, care au fost cumparate din timp de catre firme private, pe bani grei, pentru 4 ani.

- Aviva Stadium are 18 baruri, 16 puncte de mancare, la fiecare eveniment se pot servi aproximativ 70.000 de halbe de bere, 2.000 de portii de fish&chips si 5.000 de sandvisuri.

- Centru de comunicatii interne si de securitate hi-tech, de ultima generatie.

- Instalatie de lumina considerata tot de ultima generatie.

- Cost total final: 400 milioane euro (cate 100 de milioane de la federatiile de rugby si de fotbal, restul de la Guvernul Irlandei).

- Termen de executie: 3 ani (mai 2007 – mai 2010).