Federatia Franceza de Fotbal (FFF) este acuzata de actiuni discriminatorii, dupa ce influentul site Mediapart a dezvaluit ca Directia tehnica nationala din cadrul FFF, inlusiv selectionerul Laurent Blanc, au aprobat in secret limitarea numarului de jucatori francezi de origine africana si nord-africana din echipele nationale.

Patrice Evra, fundas FrantaFoto: Reuters

Cu titlul "Sunt prea multi negri si arabi", Mediapart sustine ca sefii fotbalului francez au aprobat, la finalul anului 2010, principiul de norme discriminatorii in centrele de instruire si scolile de fotbal din tara, avand ca obiectiv limitarea numarul jucatorilor de culoare si arabi care vin la echipele nationale cu pana la 30%.

"Pentru conducatorii fotbalului francez, problema este stabilita: sunt prea multi negri si arabi si nu sunt destui jucatori albi in fotbalul francez. Cativa dintre sefii Programului National de Dezvoltare al Federatiei Franceze de Fotbal, inclusiv antrenorul echipei nationale, Laurent Blanc, au aprobat in secret principiul de norme discriminatorii in centrele de instruire si scolile de fotbal din tara", scrie Mediapart.

Mediapart a adaugat ca cei implicati au fost rugati sa pastreze propunerile secrete, directivele de aplicare ale masurilor fiind transmise catre numeroase centre de antrenamente din tara. "Potrivit surselor interne din FFF, care au fost socate de catre propuneri, instructiunile au fost trimise catre diferiti manageri ai scolilor de fotbal, dar si Institutului National Francez de la Clairefontaine", mai arata sursa citata.

Philippe Tournon, ofiterul de presa al nationalei de fotbal, a declarat, pentru AFP, ca Blanc neaga categoric acuzatiile: "Laurent Blanc respinge aceste acuzatii care sunt in contradictie cu filosofia sa. Laurent Blanc este indignat de faptul ca a fost acuzat in acest fel, din moment ce el respinge orice tip de discriminare. Nu ar fi de acord niciodata cu astfel de masuri".

De asemenea, in cadrul intalnirii ar fi fost discutata si problema jucatorilor cu dubla cetatenie: "Una dintre problemele evocate de Laurent Blanc este cea a dublei cetatenii, in special cand jucatorii care beneficiaza de un stagiu de trei ani intr-un centru francez de formare pleaca apoi in strainatate sa joace pentru tarile lor", a adaugat Tournon.

Fernand Duchaussoy, presedintele FFF, a mentionat ca nu are cunostinta de aceste propuneri: "Nu am auzit niciodata de aceste propuneri si, sa fiu sincer, m-ar mira. Nu ar fi corect si in orice caz nu as permite ca acest lucru sa se intample. "Este o realitate. Avem multi jucatori tineri cu dubla cetatenie si unii dintre ei aleg alta tara decat Franta cand vine vorba de echipa nationala. Aceasta este alegerea lor si noi trebuie sa o acceptam. Dar aceste probleme nu au fost discutate la intruniri".

Chantal Jouanno, ministrul sportului francez, a reactionat la auzul acestor informatii: "E inimaginabil deoarece este contrar cu istoria si spiritul Federatiei franceze de fotbal si este in special contrar legii si Constitutiei. Singura selectie ce trebuie facuta este cea dupa calitatile sportive ale jucatorilor, dupa etica lor si dupa respectul pentru tricoul nationalei. Acest lucru nu depinde de origini sau culoarea pielii".

In echipa actuala a nationalei Frantei, 12 jucatori au alte origini decat cea franceza: Steve Mandanda (Congo), Bacary Sagna (Senegal), Patrice Evra (Senegal), Adil Rami (Maroc), Mamadou Sakho (Senegal), Blaise Matuidi (Angola), Samir Nasri (Algeria), Florent Malouda (Guiana Franceza), Yann M'Vila (Congo), Alou Diarra (Mali), Karim Benzema (Algeria), Loic Remy (Martinica).

UPDATE: Consiliul FFF s-a intrunit vineri pentru a discuta informatiile aparute, Fernand Duchaussoy, presedintele FFF, anuntand deschiderea unei anchete interne: "Se va face lumina in acest caz, am incredere absoluta in colaboratorii mei. Vom face o ancheta interna, probabil cu ajutorul Monisterului Tineretului si Sportului si a unei persoane incontestabile din lumea fotbalului. Daca vom gasi ceva de reprosat celor care ne critica, vom lua masurile necesare impotriva atacurilor".