"Pretul stadionului nu s-a dublat. Acoperisul, normele UEFA din 2009 si sistemul BigBrother nu erau in proiectul initial. Astfel se justifica majorarea costurilor de la 119 milioane de euro la 146 de milioane de euro", a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, in studioul HotNews.ro. Justificarile edilului vin ca raspuns la o ancheta a Gazetei Sporturilor, conform careia banii necesari pentru realizarea stadionului s-au dublat fata de suma initiala.

National Arena Foto: AGERPRES

Iata declaratiile lui Sorin Oprescu pentru HotNews.ro:

"Pe 10 august se va juca meciul inaugural, amicalul cu Argentina. Pretul constructiei a mers de la 119 milioane de euro, cat spune caietul de sarcini, la 146 de milioane de euro. Retineti ca aproape 67 - 67,5 milioane de euro din aceasta suma este TVA-ul care se intoarce la bugetul de stat.

In 2009, in februarie, a aparut regulamentul UEFA care spune cum trebuie sa arate acest stadion, ce dotari si utilitati sa aiba. Am respectat tot ce a cerut Michel Platini, presedintele UEFA. 736 de milioane de lei este costul la care s-a ajuns cu stadionul, initial a fost de 489 de milioane de lei.

Aceste majorari se justifica prin faptul ca arena este de tip "Elite" si prin aprobarea de catre Consiliul General a montarii acoperisului rabatabil, astfel incat stadionul sa poate fi folosit 365 de zile din 365.

Acoperisul nu era in proiectul initial, acesta costand 11 milioane de euro. Repet, Consiliul General este cel care a decis ca este nevoie de acest acoperis rabatabil.

Numai aprinsul luminilor pentru 90 de minute costa cat iluminatul public pe cartierul Pantelimon timp de o luna. Fiecare competitie trebuie acoperita financiar pentru ca altfel nu se mai poate. Diferenta de 27 de milioane de euro dintre suma initiala si cea finala este reprezentata de acoperis si de modificarile impuse de catre UEFA.

Este vorba aici despre dispeceratul de politie din cadrul stadionului care urmareste si care are mini camere de luat vederi. E programul acela "Big Brother", ca sa nu ai terorism sportiv, poti de asemenea sa-i recunosti pe infractori pentru a nu-i primi pe stadion. Toate aceste lucruri nu erau in proiectul initial.

Este nevoie de cel putin doua sali de conferinta de presa unde echipele sa-si exprime punctul de vedere. Mai sunt apoi televizoarele imense cu patru fete, cele care se aseaza la mijlocul stadionului, agatate de acest acoperis rabatabil. Pe ele se pot vedea meciurile de oriunde de pe glob. Toate aceste costuri se justifica din plin.

De asemenea, reteaua de canalizare nici macar nu era prinsa in proiect. Apoi, lumina si tot ce inseamna celelalte beneficii pentru un stadion de tip "Elite" au reprezentat aceasta crestere. Nu este vorba de nicio dublare, triplare sau mai stiu eu ce.

Ca o comparatie, Wroclaw din Polonia are 45.000 de locuri si a costat 140 de milioane de euro. Stadionul din Dublin are 35.000 de locuri si a costat 120-128 de milioane de euro", a precizat Sorin Oprescu in studioul HotNews.ro.

Conform unei anchete a Gazetei Sporturilor, costurile stadionului National Arena au crescut de la 119 milioane de euro (cat era initial) la 234 de milioane de euro, cu toate amenajarile din jur. Contractul dintre Primaria Bucuresti si firma Max Bogl&Astaldi a fost semnat in aprilie 2007, iar acesta prevedea un stadion cu o capacitate de 50.300 de locuri si o durata de executie de 36 de luni.

Diferenta este facuta de 4 acte aditionale: doua in valoare de 21,5 milioane de euro (in 2009) si alte doua in valoare de 59 de milioane de euro (in 2010).

La toate acestea, conform gsp, se mai adauga alte 35 de milioane de euro: arhitectura urbanistica (1,5 milioane de euro), inlocuire conducte apa si canal, refacere carosabil (23 de milioane de euro), servicii de consultanta (87.000 de euro) si parcare subterana (10 milioane de euro).

Comparatie: Commertzbank Arena Frankurt (nr. modelul folosit pentru stadionul bucurestean) si National Arena.

Commertzbank Arena: timp de executie: 39 de luni, numar de locuri 50.300, pret 126 de milioane de euro.

National Arena: timp de executie: 42 de luni, numar de locuri 55.200, pret 234 de milioane de euro.