Selectionerul nationalei de fotbal a Bosniei, Safet Susic, cere ajutor de la Federatia Europeana de Fotbal (UEFA), dupa ce Federatia bosniaca a fost suspendata vineri. Tehnicianul cere sa-si poata juca pe teren sansa din preliminariile pentru EURO 2012, sperand si ca nationala sa va fi sprijinita de adversarele din grupa.

Safet Susic, selectionerul Bosniei Foto: Reuters

Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) si Federatia Europeana de Fotbal (UEFA) au suspendat, vineri, 1 aprilie 2011, echipa nationala a Bosniei si cluburile de fotbal, din toate competitiile internationale, dupa ce Federatia (NFSBiH) nu a adoptat noul statut, cu un singur presedinte la conducere. In prezent, Federatia bosniaca este condusa pe rand de trei presedinti, unul sarb, unul croat si altul musulman, lucru aflat in neconcordanta cu cererile FIFA si UEFA.

Safet Susic, selectionerul nationalei Bosniei, este de parere ca doar UEFA poate rezolva problema de la Federatie. "Cred ca UEFA ar trebui sa vina cu o solutie si sa o impuna Federatiei bosniace de fotbal deoarece nu exista absolut nicio sansa ca NFSBiH sa gaseasca o modalitate de a iesi din impasul actual si sa rezolve problema. Acesti oameni sunt incapabili sa conduca asa cum trebuie NFSBiH, desi aceasta situatie este in parte rezultatul unor ordine politice deoarece Bosnia este o tara divizata etnic unde sistemul disfunctional a atins acum si fotbalul", a declarat Susic pentru Reuters.

"Sa refuzi acestor jucatori sansa de a concura in aceasta competitie importanta din cauza unei chestiuni ce nu tine de ei e ca si cum ai trimite la inchisoare oameni nevinovati. Putem spera doar ca UEFA si FIFA sa arate ingaduinta fata de situatia politica si sa vina cu o solutie fezabila deoarece, sincer, nu vad alta rezolvare", a continuat tehnicianul bosniac.

Daca Federatia bosniaca nu va gasi o solutie pana la urmatorul meci din preliminariile EURO 2012, echipa nationala poate fi exclusa din competitie: "Ar fi un dezastru sa incheiem preliminariile in asemenea mod. Acest lucru nu va afecta doar jucatorii si fotbalul. Acest sport este singurul lucru bun si productiv din Bosnia in acest moment. Aceasta situatie va duce la pierderea de locuri de munca pentru ca industria fotbalului are ca angajati un numar considerabil de persoane".

Safet Susic cere si sprijinul adversarelor din Grupa D a preliminariilor EURO 2012, in special a Frantei, care a castigat pe teren meciul cu Bosnia si, in cazul unei excluderi a natioanlei lui Dzeko si compania, ar pierde practic cele trei puncte avans fata de celelalte echipe.

"Sper, de asemenea, ca celelalte echipe din grupa sa fie alaturi de noi, in special liderul Franta care ne-a invins acasa si care, probabil, ar pierde acele trei puncte daca noi am fi eliminati din competitie. Indiferent daca ne calificam sau nu la EURO 2012, tot ceea ce vrem noi ca echipa este o sansa corecta de a concura pe terenul de joc, dar din pacate acest lucru nu depinde de noi", a mentionat Susic.