Ingrijorati de nivelul la care a ajuns huliganismul in sport, parlamentarii din Turcia au adoptat, joi seara, o noua lege ce vizeaza eradicarea huliganismului la meciurile de fotbal, precum si din alte competitii sportive, informeaza AP. Noua lege vizeaza si blaturile din fotbal, cei care incearca sa stimuleze financiar alte echipe urmand a primi o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 12 ani.

Turcia adopta o lege pentru combaterea huliganismuluiFoto: Agerpres

Conform noii legi, care are nevoie de aprobarea presedintelui Turciei pentru a intra in vigoare, cei care scandeaza remarci "religioase, rasiste sau legate de diferentele sexuale" vor primi o pedeapsa cu inchisoarea intre sase luni si doi ani, pedeapsa urmand a fi majorata cu jumatate daca infractiunea este comisa in scris si afisata pe stadion. De asemenea, suporterii care incearca sa introduca pe stadion arme, obiecte ascutite sau torte vor primi pana la un an de inchisoare.

Legea inaspreste si normele de securitate de la meciurile de fotbal, introducand un card electronic obligatoriu prin care spectatorii sa-si poata cumpara biletele pentru meci. Baza de date cu numele spectatorilor va fi pusa la dispozitia Ministerului Internelor si Finantelor. Prin noul sistem, scandalagii vor fi mai usor de gasit si de pedepsit.

Noua legea acopera si zona "blaturilor" din sport. In dorinta de a combate aranjarea meciurilor, cei care vor incerca sa mituiasca jucatorii sau sa plateasca stimulente financiare altor echipe se vor confrunta cu o pedeapsa cu inchisoarea intre 5 si 12 ani. Pedepsele vor fi majorate cu jumatate daca infractiunea este comisa de conducatorii de cluburi sau este facuta cu scopul de a influenta rezultatele de la pariuri.