Dupa un start dezamagitor in preliminariile EURO 2012, Romania intalneste marti selectionata din Luxemburg, echipa ce "a facut din faza defensiva o arta". Desi tricolorii au inscris pana acum 16 goluri impotriva adversarei cu care se vor infrunta la Piatra Neamt si nu au primit niciunul, in clasamentul Grupei D cele doua formatii sunt despartite doar de un punct, ceea ce le da incredere luxemburghezilor, care vor sa reduca la tacere echipa Romaniei.

Nationala Romaniei, amical cu UzbekistanFoto: Reuters

"Romania a fost atat de dezamagitoare pana acum incat ar putea avea nevoie de o victorie acasa cu Luxemburg doar pentru a evita sa incheie grupa pe ultimul loc",descrie FIFA intalnirea de marti dintre Romania si Luxemburg. Un tablou dureros pentru fanii Romaniei care au nostalgia zilelor in care "Generatia de Aur" se lupta de la egal la egal cu marile puteri fotbalistice ale lumii si care, in septembrie 1997, se afla pe locul al treilea in clasamentul mondial.

Acum, aflata pe locul 52 in ierarhia FIFA si avand doar doua puncte in grupa preliminariilor pentru EURO 2012, Romania e nevoita sa castige impotriva nationalei din Luxemburg pentru a-si pastra sansele pentru un loc doi in grupa.

Razvan Lucescu, selectioner Romania: "Vor fi schimbari la echipa, intalnim o echipa mica, dar care a facut din faza defensiva o arta. Sunt foarte agresivi, sunt smecheri, vor juca la intimidare, asa ca trebuie sa avem alta abordare".

Luc Holtz, selectioner Luxemburg: "De la jucatorii mei astept incredere si determinare. Vreau sa fim peste adversarii nostri din punct de vedere mental si fizic. Romanii au doar un punct in plus fata de noi, dar se stie ca sunt o natiune fotbalistica aparte, cu reusite importante in istoria echipei nationale".

Dupa ce jurnalistii romani au parasit sala in care s-a tinut luni conferinta de presa, Holtz a marturisit jurnalistilor luxemburghezi: "Trebuie sa gasim echilibrul intre echilibru si euforie. Daca vom face totul bine, vom vedea un meci foarte interesant. Am venit aici sa fac un rezultat bun, dar daca vom pierde cu 0-2 si vom face un meci bun eu voi fi multumit".

Clasament Grupa D:

1. Franta 12 puncte (+7) - 5m

2. Belarus 8 puncte (+2) - 5m

3. Albania 8 puncte (0) - 5m

4. Bosnia-Hertegovina 7 puncte (+2) - 4m

5. Romania 2 puncte (-3) - 4m

6. Luxemburg 1 punct (-8) - 5m

Intalniri Romania - Luxemburg:

Preliminarii EURO 2004:

Luxemburg - Romania 0-7 (Moldovan '1, '5, Radoi '24, Contra '45, '47, '85, Ghioane '80)

Romania - Luxemburg 4-0 (Mutu '38, Pancu '42, Ganea '43, Bratu '78)

Preliminarii EURO 2008:

Romania - Luxemburg 3-0 (Mutu '25, Contra '50, Marica '90)

Luxemburg - Romania 0-2 (Petre '42, Marica '61)

Echipe probabile:

Romania: Tatarusanu; Sapunaru, Tamas, Gardos, Rat; Ropotan, Muresan; Zicu, Mutu, Stancu; Marica

Luxemburg: Joubert; Hoffmann, Blaise, Laterza, Schnell; Payal, Mutsch, Leweck, Bettmer, Gerson; Joachim

Brigada de arbitri: Huseyin Gocek (Turcia); Serkan Ok (Turcia), Aleks Tascioglu (Turcia); Halis Ozkahya (Turcia)

Stadionul: Ceahlaul din Piatra Neamt