Romania a inregistrat al doilea rezultat negativ din preliminariile pentru Campionatul European din 2012, fiind invinsa de Bosnia, la Zenica, scor 2-1, esec ce micsoreaza simtitor sansele tricolorilor la calificare. Desi Marica a deschis scorul in prima repriza, gazdele au dominat autoritar si s-au impus prin doua reusite din faze fixe, finalizate de Ibisevic si Dzeko.

Bosnia - Romania, in preliminariile Euro 2012Foto: Reuters

Tricolorii raman doar cu sanse teoretice de calificare la EURO 2012, dupa ce au fost dominati clar de Bosnia, in cel de-al patrulea meci al preliminariilor. Sufocati in propria jumatate de teren, romanii au rezistat presiunii puse constant de bosniaci.Desi gazdele aveau fraiele partidei, tricolorii au marcat in minutul 29, dupa o faza frumoasa finalizata de Marica. Razvan Rat a centrat de pe partea stanga, iar balonul deviat a ajuns la jucatorul lui Stuttgart. Preluare pe piep si sut cu stangul din vole, iar Marica ii facea pe romani sa viseze frumos.

Condusi la pauza cu 0-1, bosniacii au continuat asediul la poarta tricolorilor in partea secunda. Dupa zece minute de la startul reprizei a doua, Romania a avut sansa de 2-0, la urcarea lui Torje pe partea dreapta. Sut al mijlocasului dinamovist, portarul Bosniei respinge in fata, dar Mutu nu reuseste sa profite de greseala adversarilor.

Stradaniile bosniacilor au avut efecte pe tabela de marcaj in minutul 63, atunci cand Misimovic a centrat dintr-o lovitura libera de pe stanga, iar Ibisevic s-a inaltat peste defensiva tricolora si a egalat printr-o lovitura de cap. Romania nu a mai contat in atac, iar golul al doilea al gazdelor a venit peste alte 20 de minute, tot dintr-o faza fixa. Corner de pe partea dreapta, Spahic deviaza de la prima bara, Pantilimon respinge, insa balonul ajunge la Dzeko, jucator ce impinge balonul cu capul in plasa.

Cu aceasta infrangere, Romania ramane cu doua puncte dupa primele patru meciuri ale Grupei D de calificare, la doar un punct distanta de codasa clasamentului, Luxemburg, adversara de marti a tricolorilor, avand sanse minime de calificare (chiar si cu o suspendare a Federatiei din Bosnia).

Echipe de start:

Bosnia (4-3-1-2): Hasagic; Mravac, Spahic, Mujdza, Lulic; Pjanic, Rahimic, Medunjanin (Maletic '71); Misimovic (Ibricic '81); Dzeko, Ibisevic (Muslimovic '76).

Romania (4-4-2): Pantilimon; Rapa, Tamas, Goian, Rat; Torje (Cocis '71), Alexa, Florescu (Ropotan '76), Deac (Zicu '85); Mutu, Marica

Clasament Grupa D:

1. Franta 12 puncte (+7) - 5m

2. Belarus 8 puncte (+3) - 5m

3. Albania 8 puncte (0) - 5m

4. Bosnia-Hertegovina 7 puncte (+2) - 4m

5. Romania 2 puncte (-2) - 4m

6. Luxemburg 1 punct (-8) - 5m