Federatia Europeana de Fotbal (UEFA) va prelua controlul asupra vanzarilor drepturilor de televizare ale preliminariilor pentru Campionatul European si Cupa Mondiala, in incercarea de a ajuta Federatiile nationale mai mici sa castige mai multi bani, a anuntat Michel Platini, in cadrul Congresului anual al forului european.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

UEFA a fost de acord sa adopte introducerea unei piete centralizate a drepturilor de televizare pentru preliminariile Euro si ale Cupei Mondiale. "Proiectul este al vostru si sunt incantat sa anunt ca, incepand de astazi, toata lumea, fara exceptie, este de acord cu aceasta decizie. Am primit semnaturile din partea tuturor celor 53 de Federatii nationale", a anuntat marti Platini, citat de Reuters.

In momentul de fata, fiecare Federatie nationala isi negociaza singura drepturile pentru televizarea meciurilor de acasa din preliminariile EURO si CM, pastrand incasarile generate. Situatia se va schimba insa incepand cu preliminariile pentru Euro 2016 (Franta) si cele pentru Cupa Mondiala din 2018 (Rusia), UEFA urmand a vinde drepturile de televizare.

Federatiile mici sperau sa aiba ca adversare in preliminarii echipe mai puternice, pentru a atrage publicul, in locul unui adversar mai slab, care i-ar fi dat mai multe sanse de calificare, dar care nu ar fi fost insa la fel de profitabil din punct de vedere financiar. "Federatiile vor putea acum sa se concentreze pe fotbal, fara sa-si faca griji ca tragerea la sorti ar putea sa le puna in cale un adversar mai putin favorabil din punct de vedere comercial", a adaugat Platini.

In discursul sau, presedintele UEFA a vorbit inca o data de nevoia unui fair-play financiar in fotbal: "Vreau sa va reamintesc faptul ca, impreuna, cluburile profesioniste de fotbal din Europa au acumulat pierderi de 1,2 miliarde euro doar in 2009. In fotbal aceasta este o suma uriasa. Exista o problema morala in felul in care banii sunt generati si folositi. Fair Play-ul financiar este un proiect crucial care ne va permite sa curatam anumite practici din jocul nostru".