Anton Hysen, fotbalist al formatiei Utsiktens BK, din a patra divizie din Suedia, a recunoscut intr-un interviu acordat publicatiei suedeze Offside, ca este homosexual, devenind al doilea jucator profesionst aflat in activitate care admite acest lucru. Fiul fostului jucator de la Liverpool, Glenn Hysen, tanarul de 20 de ani e constient ca anuntul ar putea avea un impact negativ asupra carierei sale, intr-o tara in care homofobia este des intalnita.

Anton HysenFoto: photobucket.com

"Vreau sa demonstrez ca nu este nicio problema daca sunt si fotbalist si homosexual. Cand sunt pe teren nu ma gandesc daca imi plac barbatii sau femeile. Intotdeauna vor fi oameni care nu pot suporta persoanele de o alta orientare sexuala, asa cum vor fi intotdeauna persoane care nu suporta imigrantii. Un club poate fi interesat de mine, dar apoi antrenorul isi poate schimba parerea daca afla ca sunt homosexual, dar asta ar fi problema lui, nu a mea", a declarat Anton Hysen, citat de AP.

In Europa, nu exista niciun fotbalist profesionist care sa fi recunoscut pana in acest moment ca are o alta orientare sexuala. "E de necrezut cand te gandesti la asta. E atat de aiurea. Unde naiba sunt toti?", a adaugat Hysen.

Unul dintre fratii sai mai mari, Tobias, care are 15 prezente la echipa nationala a Suediei, isi sprijina fratele: "Sa speram ca din ce in ce mai multi oameni vor avea curajul sa marturiseasca acum dupa decizia sa curajoasa". Anuntul suedezului vine la putin timp dupa ce alti doi sportivi (Steven Davies-cricket si Gareth Thomas-rugby) au dezvaluit ca sunt homosexuali.

Primul fotbalist profesionist care a recunoscut ca e homosexual in timpul activitatii a fost Justin Fashnaru. Britanicul si-a dezvaluit orientarea sexuala in 1991, iar sapte ani mai tarziu s-a sinucis.