Doua grupuri de suporteri homosexuali din Polonia au cerut organizatorilor Campionatului European de fotbal din 2012 sa rezerve locuri speciale pentru fanii gay si lesbiene, pentru a-i proteja de violenta si batjocura celorlalti suporteri ce vor asista la meciurile gazduite de Polonia si Ucraina, informeaza AP. Demersul lor este insa criticat de alte comunitati de homosexuali, dar si de unii dintre organizatori, care sustin ca sunt expusi unui risc mai mare daca vor sta separat.

Euro 2012Foto: Captura Youtube.com

Homofobia este extrem de raspandita printre polonezi, aceasta fiind o "mostenire" ramasa din perioada comunismului, regim ce trata homosexualitatea ca un tabu. Meciurile de fotbal din Polonia sunt adesea scena atacurilor violente si a luptelor dintre huligani, de aceea suporterii homosexuali cer locuri separate la EURO 2012.

Doua grupuri ale suporterilor homosexuali din Polonia declara ca membrii lor se tem de agresiunea venita din partea altor fani si vor sa se simta in siguranta in timpul turneului din Polonia si Ucraina: "In timpul calatoriilor noastre catre cluburile iubite, am intampinat, din nefericire, momente neplacute, de hartuire si violenta din partea adevaratilor . Visam sa putem sta relaxati in tribune, nu ne putem imagina sa nu fim la meciurile de la EURO 2012 ce vor fi gazduite de tara noastra".

In schimb, alte grupuri ce militeaza pentru drepturile homosexualilor au criticat aceasta propunere, declarand ca in acest fel vor fi marginalizati si ar fi supusi unui grad mai mare de risc. "Inteleg initiativa lor si ceea ce incearca sa faca. Dar mesajul ar putea sa fie contraproductiv pentru Polonia. Nu cred ca multe persoane ar fi indeajuns de curajoase nu numai sa vina, ci si sa stea in acea sectiune", a declarat Gregory Czarnecki, membru al Campaniei impotriva homofobiei, pentru AP.

Reprezentantii uneia dintre locatiile gazda ale meciurilor de la EURO, Gdansk, au respins deja cererea grupurilor suporterilor homosexuali, mentionand ca aceasta actiune nu ar face decat sa ii stigmatizeze pe homosexuali.