Tehnologia de pe linia portii nu are sanse prea mari sa fie implementata prea curand in turneele Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), dupa ce toate cele zece companii interesate de a furniza diferite metode au picat testele forului international, informeaza publicatia The Guardian. Unul din cele mai importante nume in acest sens, Hawk-Eye, nici macar nu a participat la testarile FIFA, compania fiind cel mai probabil nemultumita de conditiile nerealiste puse la dispozitie de forul condus de Sepp Blatter.

Golul lui Lampard, nevalidat la MondialFoto: Reuters

Companiile interesate sa furnizeze tehnologii menite sa imbunatateasca deciziile arbitrilor au fost invitate la Zurich saptamana trecuta pentru a-si testa echipamentul atat pe timp de zi, cat si pe timp de seara. Conditiile oferite insa, precum si criteriile drastice impuse de FIFA, au dus la un rezultat nefavorabil: nicio companie nu a trecut probele.

Testarea nu a fost deloc usoara pentru cele zece companii: terenul pe care s-au efectuat probele a fost unul artificial, punandu-i astfel in dificultate pe cei care trebuiau sa introduca anumite cabluri pe sub suprafata de joc din fata portii. De asemenea, conditiile au fost nerealistice deoarece testele nu au fost facute in fata unui public. Pe stadion fanii au la ei mii de telefoane mobile sau alte dispozitive electronice, ce ar putea interfera cu semnalul tehnologiilor oferite de companii. In aceste conditii, nicio companie nu a putut indeplini cerintele FIFA: acuratete de 100% si rapiditate in transmiterea datelor culese de aparate: o secunda de la aparat pana la oficialii meciului.

Hawk-Eye, care nu a participat la probele FIFA, si-a testat deja tehnologia pe un stadion adevarat, urmand sa continue si la meciurile de fotbal de pe Croke Park din Dublin, trei camere urmand a fi amplasate in spatele fiecarei porti. Rezultatele ar fi furnizate automat arbitrilor.

"Rezultatele testelor vor ajunge la intrunirea IFAB (Comitetul Federatiei internationale de Fotbal), din 5 martie, si atunci se va lua o decizie", a declarat un purtator de cuvant al FIFA. Dupa aceste rezultate ale testelor, cel mai bun verdict pe care l-ar primi companiile ar fi continuarea testarilor. In cadrul aceleiasi intruniri se va discuta si propunerea presedintelui UEFA, Michel Platini, de introducere a unor arbitri suplimentari.

In trecut FIFA a refuzat propunerea folosirii tehnologiei in fotbal, insa a readus in discutie aceasta problema dupa ce golul englezului Frank Lampard din meciul cu Germania de la CM din Africa de Sud nu a fost validat. Acum, oameni importanti din cadrul forului international vor introducerea tehnologiei la un turneu FIFA, inainte de o posibila implementare a sistemului la CM din 2014.