Lance Armstrong si-a anuntat pentru a doua oara in cariera retragerea din ciclismul profesionist, de aceasta data insa decizia fiind definitiva. In varsta de 39 de ani, ciclistul american a castigat un record de sapte titluri consecutive in Turul Frantei, iar la revenirea sa in competitii, in 2009 a incheiat Marea Bucla pe locul al treilea.

Foto:

"Astazi imi anunt retragerea din ciclismul profesionist pentru a ma dedica familei, luptei impotriva cancerului, dar si fundatiei mele pe care am infiintat-o dupa ce am castigat prima data Turul Frantei", a anuntat Armstrong miercuri, la o luna distanta de la incheierea ultimei sale competitii, Tour Down Under, din Australia.

In 1993, Lance Armstrong avea sa castige prima sa etapa din Turul Frantei, la Verdum. In 1997, dupa ce castiga lupta cu cancerul, se alatura echipei US Postal Team si dupa doi ani obtine primul sau titlu in Turul Frantei. In 2000 cucereste pentru a doua oara Marea Bucla, iar la Olimpiada de la Sydney ia bronzul la contra-timp.

In 2001 devine al cincilea sportiv ce castiga Turul Frantei de trei sau mai multe ori, dupa Louison Bobet (1953-55), Jacques Anquetil (1961-64), Eddy Merckx (1969-72) si Miguel Indurain (1991-95).

In 2002 este incoronat pentru a patra oara la Turul Frantei, iar un an mai tarziu imbraca tricoul galben din etapa a opta pana la final, trecandu-si in palmares cel de-al cincilea titlu. In 2004, devine recordman absolut cu sase victorii in Turul Frantei. In 2005, dupa ce castiga pentru a saptea oara consecutiv Turul Frantei, isi anunta retragerea.

Dupa ce publicatia franceza L'Equipe a dezvaluit informatii precum sase din probele sale de urina luate in timpul Turului Frantei din 1999 au aratat urma de eritropoietina, Uniunea Ciclista Internationala a demarat o ancheta independenta pentru a investiga daca Armstrong a folosit sau nu substante interzise. In septembrie 2006, ancheta este incheiata si verdictul este in favoarea americanului: nevinovat.

In septembrie 2008 isi anunta revenirea in ciclismul profesionist, in speranta obtinerii unui nou titlu in Turul Frantei, insa in 2009 incheie competitia pe locul al treilea, dupa Alberto Contador si Andy Schleck. "Nu pot sa spun ca am vreun regret. A fost o cursa interesanta. Chiar am crezut ca voi castiga inca o data Turul Frantei", a declarat Armstrong. In 2010, o cazatura in prima etapa montana i-a curmat orice vis de a iesi din nou in invingator la Turul Frantei, americanul clasandu-se la final pe locul 23.

Desi nu a fost depistat niciodata pozitiv la testele antidoping, Armstrong este urmarit in continuare de acuzatii. Ultimele, venite din partea fostului sau coechipier de la US Postal Team, au dus la demararea unei noi anchete in cazul sau. "Nu pot controla ceea ce se intampla cu privire la aceste investigatii. De aceea angajez oameni sa ma ajute cu asta, Incerc sa nu ma las afectat de ele si sa imi vad de treaba mea. Stiu ce fac, stiu ce am facut. Nu e nimic de modificat. Ei pot sa caute in continuare. Daca incerci sa ascunzi ceva, e imposibil sa scapi basma curata timp de zece ani. nimeni nu e atat de istet".