Brazilianul Ronaldo (34 de ani) a pus capat, luni, unei cariere extraordinare, de-a lungul careia a marcat 420 de goluri, activand la patru dintre cele mai mari echipe din lume: Barcelona, Inter Milano, Real Madrid si AC Milan. De doua ori castigator al Balonului de Aur, de trei ori ales Jucatorul Anului de catre FIFA si de doua ori campion al lumii alaturi de Brazilia, Ronaldo s-a declarat in cele din urma infrant de propriul corp.

Foto:

"Dupa cum va imaginati sunt aici pentru a anunta ca imi voi incheia cariera de jucator profesionist si sa spun ca aceasta cariera a fost frumoasa, minunata, emotionanta, cu multe infrangeri, dar cu infinite victorii. Mi-am dat viata fotbalului, am facut multe sacrificii si nu regret nimic. Vreau sa multumesc familiei mele, dar si tuturor celor care m-au criticat, care m-au ajutat sa fiu mai puternic in fiecare moment al carierei mele. Vreau sa multumesc, de asemenea, si tuturor cluburilor pentru care am jucat", a declarat Ronaldo in timpul conferintei de presa de luni.

"Saptamana aceasta, dupa o noua accidentare, m-am gandit mult la cariera mea si am decis ca e momentul sa ma retrag. Acest anunt poate fi considerat prima mea moarte. E greu sa abandonezi ceva ce ai vrea sa faci in continuare, deoarece eu inca mai vreau sa joc. Trebuie sa admit insa o infrangere: mi-am pierdut corpul. Am accelerat decizia de a ma retrage din mai multe motive importante. Toti stiti istoricul accidentarilor mele. In ultimii doi ani am avut o serie de leziuni mari si acestea m-au facut sa ma retrag mai devreme", a continuat brazilianul, dezvaluind si ca cel mai important moment din cariera sa a fost Mondialul din 2002.

Ronaldo a marturisit si faptul ca sufera de hipotiroidism, ceea ce a dus la problemele sale cu greutatea: "La Milan am descoperit ca sufar de hipotiroidism, o boala ce incetineste metabolismul si pentru a o controla trebuia sa iau medicamente ce contin substante considerate dopante. Multi probabil regreta acum ca au facut comentarii la adresa greutatii mele, dar am vrut sa explic acest lucru la finalul carierei mele".

Ronaldo Luis Nazario de Lima si-a inceput cariera de fotbalist la Cruzeiro. Evolutiile sale spectaculoase l-au facut remarcat de selectionerului Braziliei, Carlos Alberto Parreira, si la 17 ani Ronaldo facea parte din lotul pentru Mondialul din 1994. Brazilia a castigat trofeul in SUA, insa Ronaldo nu a jucat nici macar un minut.

PSV (1994-1996) si Barcelona (1996-1997)

In 1994, Ronaldo a pleacat in Europa, spre PSV Eindhoven. In primul sau sezon a iesit golgeterul campionatului, inscriind 35 de goluri in 36 de meciuri jucate, ajutandu-si si echipa sa castige titlul. Dupa doua sezoane in Olanda, Ronaldo s-a transferat la Barcelona, pentru o suma record atunci: 17 milioane de dolari. Instinctul sau de "killer" l-a ajutat din nou pe Ronaldo, care a devenit gollgeterul Spaniei cu 37 de goluri in 34 de meciuri.

Cu Ronaldo alaturi, Barca a castigat Cupa Cupelor UEFA, Cupa Regelui si Supercupa Spaniei. Acest an incredibil i-a adus lui Ronaldo Balonul de Aur, Gheata de Aur si trofeul FIFA Jucatorul Anului. Negocierile de la finalul sezonului dintre Ronaldo si Barca nu au decurs bine pentru clubul spaniol, jucatorul brazilian alegand sa plece la Internazionale Milano, club ce i-a platit clauza de reziliere a contractului, de 19 milioane de dolari.

Inter Milano (1997-2002)

In primul sezon ('97-'98) in Serie A, Ronaldo a jucat in 47 de meciuri, inscriind 34 de goluri. Inter a castigat in acel an Cupa UEFA, acesta fiind de altfel si singurul titlu pe care l-a obtinut brazilianul cu aceasta echipa in cei cinci ani.

Prima mare lovitura din cariera sa avea sa vina in debutul sezonului 1999-2000, in meciul cu Lecce, cand s-a accidentat la genunchiul drept, ceea ce l-a tinut departe de teren un an. In primul sau meci dupa revenire, in aprilie 2000, Ronaldo a apucat sa joace doar sapte minute in mansa intai a finalei Cupei Italiei cu Lazio, accidentandu-se din nou la genunchi.

Dupa doua operatii si luni de recuperare, brazilianul a revenit la Mondialul din 2002. "Fenomenul" revenise in fotbal. Ronaldo a jucat atunci in toate partidele de la CM, fiind si golgeterul turneului, cu 8 reusite, din care doua in finala cu Germania.

Real Madrid (2002-2007)

Din nou pe val, Ronaldo "i-a picat cu tronc" lui Florentino Perez, si brazilianul a plecat la Real pentru 36 de milioane de euro, alaturandu-se lui Zidane si Figo. Rezerva in meciul de debut, Ronaldo a reusit sa ridice toti spectatorii de pe Santiago Bernabeu in picioare, marcand de doua ori impotriva celor de la Alavez. In 2003 avea sa castige campionatul spaniol, insa ghinionul l-a lovit din nou la finalul sezonului 2003/2004, cand s-a accidentat din nou. Fara a putea conta pe Ronaldo, Real a pierdut atunci finala Cupei Regelui si a fost eliminata in sferturile Ligii Campionilor.

Accidentarile si problemele cu greutatea l-au facut insa pe Ronaldo sa-si piarda locul la echipa, in favoarea lui van Nisterlrooy. Dupa patru sezoane si jumatate petrecute la Real, Ronaldo a parasit echipa transferandu-se din nou in Serie A, dar de data aceasta la AC Milan (pauza de iarna a sezonului 2006/2007).

AC Milan (2007-2008)

In tricoul lui Milan a jucat putin peste 300 de minute (20 de partide in care a marcat de noua ori), in mare parte din cauza accidentarilor, dar si a problemelor cu greutatea. In februarie 2008, brazilianul s-a accidentat la genunchiul stang, iar la sfarsitul sezonului Milan nu i-a reinnoit contractul.

Intoarcerea in Brazilia

In decembrie 2009, Ronaldo s-a intors in Brazilia si a semnat cu Corinthians pentru un an, rivala celor de la Flamengo, club pe care brazilianul declarase in cateva randuri ca il simpatizeaza. In primul an pentru noua sa echipa a jucat in 20 de meciuri, inscriind 12 goluri. La finalul sezonului, a hotarat sa-si prelungeasca contractul cu inca un an, urmand a se retrage din fotbal la finalul sezonului 2011. Insa Ronaldo a pus capat carierei sale mai devreme cu jumatate de an, decizia sa fiind accelerata si de eliminarea echipei sale din Copa Libertadores.

Cel mai bun marcator din istoria CM, Ronaldo isi incheie cariera avand un singur trofeu lipsa din palmares: Liga Campionilor. AC Milan a castigat trofeul in 2006-2007, insa Ronaldo jucase deja in acel sezon cu Real si nu era eligibil pentru a juca alaturi de noua sa echipa.