Fotbal este unul dintre sporturile in care se castiga cei mai multi bani, dar, cu toate acestea, jumatate din fotbalistii care au evoluat in campionatele puternice ale Europei ajung la faliment dupa ce isi pun ghetele in cui, informeaza Marca. Principalele exemple in acest sens pot fi Garrincha (nr. Manuel Francisco dos Santos), George Best si Paul Gascoigne.

Cristiano Ronaldo (stanga), unul dintre cei mai bine platiti jucatori ai planeteiFoto: Reuters

Conform unui studiu realizat de catre firma de consultanta Schips Finanz, jumatate din fotbalisti ajung la faliment dupa ce se retrag din sportul rege. Problemele legate, in mare masura, de droguri si alcool ii lasa pe sportivi fara sumele importante castigate din diferite contracte.

"30% dintre jucatorii in activitate sunt deja faliti, in timp ce alti 50% vor ajunge la fundul sacului dupa ce se vor retrage din fotbal", se precizeaza in studiul realizat de Schips Finanz.

Exemplele sunt destul de multe, fiind vorba aici despre nume mari ale fotbalului cum ar fi Garrincha (Manuel Francisco dos Santos), George Best si Paul Gascoigne. De asemenea, probleme mari are si Diego Armando Maradona, fostul decar al Argentinei avand o datorie de aproximativ 37 de milioane de dolari la fisc. In plus, Maradona a avut nenumarate episoade legate de consumul de alcool si de droguri.

Pe aceasta lista se mai afla ghanezul Souleymane Sane, acesta evoluand la mai multe echipe in Germania (SC Freiburg, FC Nuremberg), acolo unde a castigat multi bani. In prezent, Sane are patru copii si este nevoit sa se descurce dintr-un salariu de 1500 de euro pe luna.

Nici Bum-Kun Cha (Coreea de Sud) si germanul Erwin Kostedde (a jucat printre altele la Borussia Dortmund) nu au stat mai bine la acest capitol, Cha investind fara acoperire in proprietati imobiliare, in timp ce Erwin a fost inselat de catre un consultant financiar.

Printre ultimele nume de pe lista se afla Ailton (a castigat la un moment dat 100.000 de euro pe saptamana de la Werder Bremen) si Marcelinho (a jucat, printre altele, la Marseille, Hertha BSC si VfL Wolfsburg), cei doi jucatori brazilieni aflandu-se intr-o situatie financiara precara dupa ce au castigat milioane de euro de-a lungul carierei profesioniste.