Federatia Europeana de Fotbal (UEFA) va avea propria versiune a Balonului de Aur, incepand cu sezonul viitor, a informat presedintele organizatiei, Michel Platini, intr-un interviu acordat publicatiei spaniole El Mundo Deportivo. Premiul acordat de UEFA va fi inmanat celui mai bun jucator al anului din Europa.

UEFA, premiiu special pentru cel mai bun jucator din EuropaFoto: Reuters

Platini, castigator de trei ori a Balonului de Aur, nu este multumit de noul sistem de votare ales de FIFA si ar fi vrut ca premiul pentru cel mai bun jucator al anului sa fie acordat unui jucator spaniol: "Fara discutie Messi este cel mai bun. Dar eu as fi preferat ca Balonul de Aur sa ajunga la Xavi sau Iniesta".

UEFA premia jucatorii de club in fiecare an, insa incepand cu sezonul viitor va acorda un premiu special celui mai bun jucator european. "UEFA va da un premiu special celui mai bun jucator din Europa, pentru a pastra vechiul spirit al Balonului de Aur oferit de France Fotball, care acum a fuzionat cu premiul pentru cel mai bun jucator mondial acordat de FIFA", a declarat Platini.

Noul trofeu, care nu are inca un nume oficial, va fi oferit in cadrul ceremoniei anuale a UEFA, de la Monaco, din luna august, in ziua tragerilor la sorti pentru Liga Campionilor. Premiul va fi acordat celui mai bun jucator din Europa, indiferent daca a fost sau nu nascut pe "Batranul Continent", dar care joaca la un club sau pentru o Federatie afiliata la UEFA. Juriul va fi format din reprezentanti ai tuturor Federatiilor membre ale UEFA, jurnalisti si antrenori sau va fi juriu din medii diferite.