Decizia FIFA de a-i atribui lui Lionel Messi Balonul de Aur a pus Spania pe jar, ibericii considerand ca forul mondial a gresit. Xavi si Iniesta erau marii favoriti la castigarea prestigiosului trofeu, dar pana la urma s-a impus Messi, pentru al doilea an consecutiv.

Xavi si Iniesta, marii perdanti ai Balonului de AurFoto: Reuters

Argentinianul a fost desemnat castigator la Zurich, iar Marca a lansat imediat un sondaj de opinie in legatura cu justetea deciziei FIFA. 68,2% dintre cei chestionati au fost de parere ca forul mondial a gresit, in timp ce doar 31,8% au fost de partea lui Messi.

"Un Balon de Aur desemnat injust", a titrat Marca.

"Balonul de Aur a mers la Messi, iar dezamagirea pentru Spania" - AS. "Messi? Nuuu" - Gazzetta dello Sport.

Cu toate ca este vedeta Barcelonei, Messi nu a fost apreciat in Spania pentru trofeul castigat. E simplu si logic de inteles de ce: Xavi si Iniesta sunt iberici, iar nationala tarii lor a castigat Cupa Mondiala in 2010.

O lege nescrisa a fotbalului spunea ca Balonul de Aur este castigat (in general) in anul in care are loc Campionatul Mondial de Fotbal de catre unul dintre componentii echipei care se impune. A fost cazul in 2006 (s-a impus Italia, Cannavaro a primit trofeul), in 2002 (a castigat Brazilia, iar Ronaldo a primit trofeul) si 1998 (Franta a cucerit titlul mondial, iar Zidane Balonul de Aur).

Dupa un an in care a dominat sportul mondial, Spania a ramas fara Balonul de Aur, distinctie care merge la Messi. Argentinianul a impresionat in 2010 alaturi de FC Barcelona (catalanii au cucerit titlul in Primera Division si au ajuns pana in semifinalele Champions League), dar nu a avut un turneu final reusit cu Argentina.

Clasamentul Balonului de Aur 2010:

1 Lionel Messi - 853 de voturi

2 Andres Iniesta - 674 de voturi

3 Xavi Hernández - 634 voturi.