Barcelona este echipa ce a primit cei mai multi bani din partea Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA) pentru ca si-a lasat jucatorii sa participe la Cupa Mondiala 2010 din Africa de Sud, catalanii fiind recompensati cu 866.000 de dolari din cele 40 de milioane de dolari oferite de catre forul mondial celor 400 de cluburi din 55 de tari.

Barcelona, recompensata pentru prestatia jucatorilor sai la CM 2010Foto: Reuters

Bayern Munchen se afla pe locul al doilea in ceea ce priveste suma primita de la FIFA, cu 778.000 de dolari, in timp ce londonezii de la Chelsea se afla pe locul al treilea, cu 762.000 dolari. Un alt club englez, Liverpool, este pe locul al patrulea, cu 695.600, urmat de Real Madrid, cu 678.133 dolari. "Suntem incantati ca putem imparti succesul Cupei Mondiale din 2010 cu toate cluburile ce au dat jucatori", a declarat Sepp Blatter, presedintele FIFA, intr-un comunicat.

FIFA a obtinut din drepturile de televizare si drepturi comericale in jur de 3.4 miliarde de dolari. Cluburile engleze sunt cele care au primit cei mai multi bani, impartind 5.95 milioane de dolari. Federatia germana e pe locul al doilea, cu 4.74 milioane, urmata de Italia, cu 3.88 milioane dolari si de campioana Spania, cu 3.7 milioane. De asemenea, Federatia spaniola a primit in plus de la FIFA un bonus de 30 milioane de dolari pentru castigarea trofeului. Vezi aici lista cu sumele primite de fiecare Federatie de Fotbal!

Platile s-au bazat pe o rata de 1.600 dolari pe zi pentru fiecare jucator participant la turneul final (nu si in preliminarii), incepand cu doua saptamani inainte de inceperea turneului din Africa de Sud si incheind cu ziua de dupa fiecare meci jucat de fiecare fotbalist. Suma castigata prin prezenta fiecarui jucator a fost distribuita catre cluburile la care fotbalistul respectiv a jucat in perioada 2008-2010.

Barcelona a trimis 13 jucatori la Mondial, sapte dintre acestia devenind campioni mondiali. Bayern Munchen a avut sapte semifinalisti in echipa Germaniei, plus doi finalisti, cu Olanda. Chelsea a trimis 13 jucatori din sase tari diferite, insa niciunul nu a atins faza sferturilor de finala.

FIFA a mentionat ca va recompensa cu 70 de milioane de dolari cluburile care trimit jucatori la Cupa Mondiala din 2014, ce se va desfasura in Brazilia.