O instanta de judecata din Angola a condamnat un barbat la 24 de ani de inchisoare pentru atacul mortal asupra nationalei de fotbal din Togo, avut loc in ianuarie 2010. Din cei noua suspecti arestati initial, doar unul a fost gasit vinovat pentru atacul de la inceputul anului, ce a dus la moartea a doi oficiali togolezi si la ranirea portarului nationalei din Togo.

Atentat asupra nationalei din TogoFoto: Captura Youtube.com

Autocarul ce transporta nationala togoleza de fotbal spre locul de desfasurare a Cupei Africii pe Natiuni a fost atacat in 8 ianuarie 2010 in regiunea Cabinda. Gruparea separatista "Frontul de Eliberare a Enclavei Cabinda" (FLEC), ce lupta de 30 de ani pentru independenta regiunii Cabinda, a revendicat atacul, noua persoane fiind arestate. Dintre acestea, doar doua au avut legatura directa cu incidentul.

Daniel Simbai a fost achitat, dar Joao Antonio Puat, care a pledat nevinovat si a negat ca ar avea legaturi cu gruparea separatista ce a fost in spatele atacului, a fost gasit vinovat pentru "rebeliune armata" si condamnat la 24 de ani de inchisoare, informeaza AFP.

Avocatii apararii au facut apel la Curtea Suprema, sustinand ca legatura dintre FLEC si Puati nu a fost stabilita in timpul procesului, ci in urma declaratiilor date politistilor de catre Puati, in timp ce se afla in custodia acestora. De asemenea, avocatii barbatului sustin ca Puati a fost torturat in inchisoare si fortat sa admita ca are legaturi cu gruparea separatista FLEC.

In urma atacurilor de la inceputul anului, guvernul din Togo a decis sa retraga echipa nationala de la Cupa Africii pe Natiuni, insa in 30 ianuarie Confederatia Africana de Fotbal (CAF) a decis sa interzica prezenta acestei echipe la CAN pentru urmatoarele doua editii, din cauza "interferentei guvernamentale".