Rafael Nadal a fost ales sportivul anului 2010 in Europa in urma anchetei realizate de agentia poloneza de presa PAP. In stabilirea rezultatelor s-a tinut cont de voturile a 25 de agentii de presa de pe Batranul Continent. De-a lungul timpului doi sportivi din Romania au castigat titlul de cel mai bun sportiv al continentului: Nadia Comaneci (1976) si Gabriela Szabo (1999), informeaza Agepres.

Rafael Nadal Foto: Reuters

Cu toate ca a avut un inceput de an slab, Nadal si-a revenit odata cu inceperea turneelor pe zgura. Ibericul a cucerit, printre altele, titlurile de Grand Slam de la Roland Garros, Wimbledon si US Open.

Au participat la vot urmatoarele agentii de presa (departamentele sport): Anadoluajansi (Turcia), APA (Austria), AFP (France), Agerpres (Romania), ANP (Olanda), Azer Tac (Azerbaidjan), BELTA (Belarus), BNS (Letonia), FENA (Bosna-Hertegovina), BTA (Bulgaria), CTK (Cehia), DPA (Germania), EFE (Spania), ELTA (Lituania), HINA (Croatia), ITAR-TASS (Rusia), MTI (Ungaria), NTB (Norvegia), SITA (Slovacia), STT (Finlanda), STA (Slovenia), TANJUG (Serbia), TT (Suedia), UKRINFORM (Ucraina) si PAP (Polonia).

Demn de mentionat este faptul ca Nadal a obtinut al doilea succes in ultimii trei ani, iar Roger Federer, marele sau rival, are deja in palmares cinci distinctii PAP.

Clasamentul anului 2010:

1. Rafael Nadal (Spania/Tenis) 179 puncte

2. Sebastian Vettel (Germania/Formula 1) 155

3. Blanka Vlasic (Croatia/Atletism) 114

4. Marit Bjoergen (Norvegia/Schi nordic) 93

5. Andres Iniesta (Spania/Fotbal) 85

6. Xavi Hernandez (Spania/Fotbal) 81

7. Christophe Lemaitre (Franta/Atletism) 62

8. Caroline Wozniacki (Danemarca/Tenis) 51

9. Simon Ammann (Elvetia/Schi nordic) 46

10. Sebastian Loeb (Franta/WRC) 45.