Anglia nu a suportat prea bine ideea de a pierde in fata Rusiei dreptul de a organiza Mondialul de fotbal din 2018, acuzandu-i in dese randuri pe oficialii Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA). Presedintele forului mondial, Sepp Blatter respinge toate acuzatiile de coruptie aduse membrilor Comitetului Executiv al FIFA, mentionand ca atacurile asupra lor vin deoarece "englezii nu stiu sa piarda".

Blatter, anuntand gazda CM din 2018Foto: Reuters

Media britanice au publicat, inainte de stabilirea tarilor gazda pentru Mondialele 2018 si 2022, diverse articole in care diferiti membri ai FIFA erau acuzati de coruptie. FIFA i-a linistit pe englezi, candidati la gazduirea Mondialului din 2018, ca dezvaluirile din presa nu vor afecta votarea. La momentul adevarului, insa, Anglia a primit doar doua voturi, desi prim-ministrul David Cameroon si Printul Williams primisera asigurari de la mai multi membri ai FIFA, ca Anglia va primi voturile lor.

Englezii nu au suportat prea bine infrangerea. Roger Burden, presedintele interimar al Federatiei engleze de Fotbal si-a retras cererea pentru un post permanent, sustinand ca nu mai poate avea incredere in FIFA.

Dezvaluirile despre coruptia din FIFA au continuat si dupa esecul Angliei, Sunday Times publicand un articol prin care acuza anumiti membri ai Executivului ca au primit bani pentru voturile lor. Sepp Blatter, presedintele FIFA, a respins insa acuzatiile de couptie la atribuirea dreptului de a gazdui Mondialele din 2018 si 2022. "Sa fiu cinstit, am fost surprins de plangerile Angliei dupa infrangere. Anglia, tara mama a ideilor fair-play-ului. Acum unii dintre ei arata ca nu stiu sa piarda. Nu poti sa vii dupa si sa spui ca nu stiu cine a promis sa voteze pentru Anglia. Rezultatele sunt cunoscute. Totul a fost clar", a declarat Blatter pentru saptamanalul elvetian Weltwoche.

"Am simtit in acele reactii putina aroganta a lumii vestice cu trecut crestin. Unii pur si simplu nu pot suporta ideea daca unii primesc o sansa pentru a se schimba. Ce poate fi rau in faptul ca vrem sa ducem fotbalul in regiuni unde acest sport demonstreaza un potential ce merge dincolo de sport?", a continuat presedintele FIFA.

Andy Anson, seful candidaturii Angliei, a sugerat ca Blatter a influentat comisia sa nu dea votul englezilor. Blatter a negat toate acuzatiile aduse, spunand ca este tinta jurnalistilor anti-FIFA: "Nu exista coruptie sistemica in FIFA. Este o prostie. Suntem curati din punct de vedere financiar. Trebuie sa ne imbunatatim imaginea. Trebuie sa si clarificam cateva lucruri in cadrul FIFA", a adaugat Blatter.

Acuzat ca Mondialul din 2022 a fost atribuit Qatarului pentru ca FIFA a vrut sa-si umple visteria de bani, Blatter s-a aparat: "Daca vroiam sa facem bani, alegeam Statele Unite ale Americii si nu aceste tari. Inteleg ca acest lucru poate parea surprinzator, dar nu trebuie sa uitam ca ei au facut eforturi si au mai organizat competitii FIFA", a spus Blatter pentru publicatia franceza L'Equipe.