Franz Beckenbauer, membru al Comitetului Executiv al Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), a sugerat ca Mondialul din 2022, ce se va disputa in Qatar, sa aiba loc in perioada ianuarie/februarie, pentru a se evita caldura sufocanta din aceasta tara pe perioada verii.

Franz Beckenbauer (dreapta) vrea disputarea CM 2022 in iarnaFoto: Reuters

"Trebuie sa luam in considerare si optiunea ianuarie/februarie, atunci cand in Qatar temperatura e mai placuta, in jur de 25 de grade Celsius. De ce nu ar fi acceptata aceasta solutie? Calendarul marilor campionate din Europa se vor modifica in 2012 si asta inseamna ca impactul va fi mai scazut", a declarat legenda germana pentru Bild.

Qatar a castigat, joi, dreptul de a organiza CM din 2022, urmand a fi cea mai mica natiune ce gazduieste turneul final. In perioada verii (iunie/iulie), cand se desfasoara de regula Mondialul, temperatura in Qatar este sufocanta, ajungandu-se pana la 50 de grade Celsius. Reprezentantii Qatarului au anuntat insa ca vor implementa un sistem de control climatic, astfel ca temperatura pe stadion sa fie mentinuta la 27 de grade.

"De asemenea, gazduirea turneului in iarna va fi o alternativa viabila la costurile enorme necesare pentru a instala aer conditionat pe stadioane", a adaugat Beckenbauer.

Beckenbauer, castigator al Cupei Mondiale in 1974 in calitate de capitan al echipei Germaniei de Vest si in 1990 in calitate de selectioner al Germaniei, a criticat si faptul ca FIFA a ales sa aleaga cele doua gazde in aceeasi zi: "A fost o greseala sa se voteze pentru 2018 si 2022 in aceeasi zi, dar acum s-a votat deja. Eu as fi vrut ca decizia pentru gazduirea Mondialului din 2022 sa fie luata de generatia urmatoare".