Rusia si Qatar au fost alese de catre Comitetul Executiv al FIFA sa gazduiasca Campionatul Mondial de Fotbal in anii 2018, respectiv 2022. Forul mondial a prezentat mass-media modalitatea in care s-a votat si de cate tururi a fost nevoie pentru a fi stabilite tarile organizatoare. Anglia a fost marea dezamagire, britanicii platind tribut unui documentar al BBC in care se preciza ca trei membri ai FIFA sunt implicati intr-un caz de coruptie.

Qatar, gazda CM din 2022Foto: Reuters

Cu toar trei zile inainte de a fi anuntate tarile gazda pentru turneele finale din 2018 si 2022, BBC a prezentat un documentar in care trei membri importanti ai FIFA, Ricardo Teixeira (Brazilia), Issa Hayatou (se afla in fruntea fotbalului african) si Nicolas Leoz (se afla in fruntea fotbalului latino-american), erau acuzati de luare de mita pentru a servi unor anumite interese.

Miscarea BBC-ului a fost calificata drept "antipatriotica" de catre Andy Anson (directorul candidaturii britanice), iar pana la urma Anglia a obtinut doar doua voturi (cele mai putine). FIFA a tinut cont de ancheta jurnalistilor, iar englezii au devenit marea dezamagire a festivitatii de la Zurich.

Cupa Mondiala din 2018:

Primul tur: Anglia - 2 voturi, Olanda/Belgia - 4 voturi, Spania/Portugalia - 7 voturi, Rusia - 9 voturi. In urma acestui tur, Anglia a fost eliminata.

Turul doi: Olanda/Belgia - 2 voturi, Spania/Portugalia - 7 voturi, Rusia - 13 voturi. Dupa ce a obtinut majoritatea, Rusia a fost aleasa gazda turneului final din 2018.

Cupa Mondiala din 2022:

Primul tur: Australia - 1 vot, Japonia - 3 voturi, Coreea de Sud - 4 voturi, Qatar - 11 voturi, SUA - 3 voturi. In urma acestui tur, Australia a fost eliminata.

Turul doi: Japonia - 2 voturi, Coreea de Sud - 5 voturi, Qatar - 10 voturi si SUA - 5 voturi. In urma acestui tur, Japonia a fost eliminata.

Turul trei: Coreea de Sud - 5 voturi, Qatar - 11 voturi, SUA - 6 voturi. In urma acestui tur, Coreea de Sud a fost eliminata.

Turul patru: Qatar - 14 voturi, SUA - 8 voturi. In urma acestui vot, Qatar a obtinut dreptul de a fi gazda turneului final din 2022.

Qatar a obtinut majoritatea si va fi gazda turneului final din 2022.