Amanta unui fost fotbalist important din Iran a fost executata in zorii zilei de miercuri, 1 decembrie, la inchisoarea Evin din Teheran, fiind condamnata la moarte pentru uciderea sotiei fostului sportiv, informeaza BBC. Procesul femeii a captivat atentia intregii tari timp de noua ani, diferite grupuri ce apara drepturile omului incercand in dese randuri sa o elibereze pe femeie. Aceasta a fost cea de-a 146-a executie din acest an in Iran.

Shahla Jahed, spanzurata in IranFoto: persian2english.com

Shahla Jahed, amanta lui Mohammad Khani, un fotbalist cunoscut in anii '90 ce a devenit mai apoi antrenorul formatiei Persepolis din Teheran, a fost gasita vinovata de injunghierea mortala a primei sotii a sportivului, Laleh Saharkhizan, in 2002. Jahed si fostul sportiv traiau de ceva vreme intr-un "mariaj temporar", practica ce este cunoscuta sub numele de "sigheh" si este permisa de islamismul siit.

Initial, fostul fotbalist a fost suspectat de complicitate la crima si inchis pentru cateva luni, dar a fost eliberat dupa ce Jahed si-a recunoscut fapta. Sportivul nu a fost acuzat de adulter, dar a fost condamnat la 74 de lovituri de bici pentru consum de droguri, dupa ce instanta a auzit ca a fumat opiu cu amanta sa.

In prima faza, Jahed a recunoscut crima, dar si-a retras declaratia in fata instantei de judecata. Condamnarea la moarte a fost anulata in 2008 pentru "vicii de procedura, dar autoritatile au revenit la sentinta initiala in februarie 2009.

Malcolm Smart, directorul grupului Amnsety ce apara drepturile omului in Estul Mijlociu si nordul Africii, a declarat: "Sunt motive serioase sa credem ca Shahla Jahed nu a avut parte de un proces corect si se poate ca ea sa fi fost constransa sa marturiseasca in lunile de detentie in izolare. Ea si-a retras declaratia la proces, dar Instanta a ales sa accepte acest lucru ca o proba impotriva sa".

Marti, Amnesty International a facut un apel de ultim moment pentru ca sentinta sa fie oprita, insa nu a avut castig de cauza si Jahed a fost spanzurata in fata amantului sau, scaunul de sub picioarele femeii fiind tras chiar de fiul victimei.