Lucian Bute este unul dintre cei mai in forma sportivi romani ai momentului, iar acest lucru nu le-a scapat politicienilor. Sosit in tara dupa victoria cu Jesse Brinkley, "Mister KO" a fost invitat la Parlament si la Ministerul Turismului, unde politicienii au incercat sa-si agate imaginea de cea a campionului mondial. De-a lungul timpului, personajele aflate la guvernare (indiferent de culoarea politica) au apelat la imaginea sportivilor pentru a se ridica in sondaje.

Lucian ButeFoto: Hotnews

Cateva episoade in care politicul a profitat din plin de imaginea sportului:

- Intre 1993 si 1998, Anghel Iordanescu a fost antrenorul echipei nationale a Romaniei (primul mandat). In aceasta perioada, "Generalul" a asociat de mai multe ori imaginea primei reprezentative cu PSD-ul (fost PDSR).

- In perioada guvernarii liberale, selectionerul Victor Piturca a fost alaturi de PNL. "Invincibilul" Piti a aparut intr-o poza alaturi de liderii PNL Bucuresti. Succesele echipei nationale erau si victoriile partidului de guvernamant. Ulterior, tehnicianul s-a dezis de politica, precizand ca a fost la o reuniune a PNL doar pentru a ridica un premiu.

- In 2008, Traian Basescu a decorat mai multe personalitati ale fotbalului romanesc. Nume mari precum Ilie Balaci, Gino Iordanescu, Mircea Sandu, Gheorghe Hagi, Cristi Chivu, Rodion Camataru si Florin Raducioiu (lista este mult mai cuprinzatoare) au fost decorate de presedintele tarii. Pe la Cotroceni au mai trecut, de asemenea, gimnastele de aur ale tarii (ex. Lavinia Milosovici, Andreea Raducanu, Daniela Silivas etc) si handbalistii care au facut istorie pentru Romania (Cristian Gatu, Cornel Otelea etc).

- In 2009, Nadia Comaneci, Gica Hagi si Ilie Nastase (trei dintre cei mai mari sportivi romani ai tuturor timpurilor) au fost cooptati in mai multe spoturi care sustineau imaginea turistica a Romaniei peste hotare. Ministerul condus de Elena Udrea a fost asociat cu imaginea unor personaje cunoscute in toata lumea.

- Noiembrie 2010: Lucian Bute, unul dintre cei mai in forma sportivi romani ai momentului, a fost ales sa promoveze imaginea turistica a tarii. "Imaginea Romaniei este promovata mult mai bine de mari sportivi decat de mari politicieni", a precizat Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Relateaza-ne episoade similare in care politicul a profitat de rezultatele unor sportivi pentru a-si face imagine.