Spyros Marangos, fost membru al Federatiei cipriote de fotbal, acuza, luni in cotidianul Gazzetta dello Sport, ca patru membri ai UEFA au fost mituiti pentru a sustine candidatura Poloniei si Ucrainei pentru organizarea Campionatului European de fotbal din 2012. Printre tarile suspecte ca si-au vandut votul pentru Polonia si Ucraina se afla si Romania.

Euro 2012Foto: Captura Youtube.com

Marangos a facut primele dezvaluiri intr-o publicatie germana, incriminand unii membri ai UEFA ca au luat bani pentru a vota in favoarea Poloniei si Ucrainei in vederea organizarii EURO 2012. UEFA i-a cerut cipriotului probe pentru a-si sustine acuzatiile, iar Marangos a declarat luni, in Gazzetta dello Sport ca e dispus sa coopereze cu forul european.

"In 18 aprilie 2007, am observat miscari ciudate. Stiam ca Surkis (n.r. Grigoriy Surkis, presedintele Federatiei Ucrainei de fotbal) are ca obiectiv sa obtina organizarea EURO 2012 prin orice mijloace", sustine cipriotul.

"Unul dintre ei a luat 3,15 milioane de euro, altii au primit doua milioane fiecare. In total: 9,15 milioane de euro. Stiu ca in Germania se vorbeste despre o a cincea persoana, dar eu nu am probe. Am trei documente, dar unul e suficient pentru a deschide cazul, si trei marturii. Unul a urmarit miscarile persoanelor implicate, iar ceilalti pot confirma sumele platite", dezvaluie Marangos.

"Sunt gata sa dau toate informatiile, dar aici, din Cipru, doar in prezenta avocatilor mei si a autoritatilor publice din Cipru", a declarat cipriotul care a marturisit si faptul ca in ultimii doi ani a incercat sa ia legatura cu Michel Platini, presedintele UEFA, pentru a-l informa de cele intamplate, insa nu a reusit.

Pentru organizarea EURO 2012 s-au "duelat" Italia si Polonia/Ucraina. Potrivit Gazztta dello Sport, Italia, Franta si Anglia au sustinut candidatura Italiei, in timp ce printre suspectii ca si-au vandut votul se afla membrii din Romania, Rusia, Olanda, Cipru, Malta si Portugalia.

UPDATE 15:25 - UEFA a informat ca il va actiona in judecata pe Spyros Marangos, deoarece fostul oficial al Federatiei cipriote de fotbal nu a venit la intalnirea de miercuri in care trebuia sa isi sustina acuzatiile cu probe (AP).

"Vom incepe procedurile legale pentru a proteja imaginea FIFA, dar si pentru a-i forta mana lui Marangos sa ne arate probele pe care le detine". a declarat purtatorul de cuvant al UEFA, Rob FaulkneR, pentru Reuters.