Precizia, rapiditatea, ritmul, forta si nu in ultimul rand dragostea pentru fotbal sunt calitatile ce au facut din Edson Arantes do Nascimento cel mai bun jucator de fotbal din lume. Cunoscut sub numele de Pele. "Regele" implineste sambata 70 de ani.

Pele - regele fotbalului Foto: AGERPRES

La 16 ani, in 1956, Pele a debutat la Santos, echipa pentru care avea sa joace 18 ani. Peste doar doi ani avea sa-si faca debutul la Cupa Mondiala, marcand primul gol pentru selectionata Braziliei impotriva Tarii Galilor. Pele a marcat atunci singurul gol al Selecao din sferturi si a calificat nationala sa in semifinale, acolo unde avea sa intalneasca Franta si faca din nou istorie: primul hat-trick de la Mondial. Dupa semifinala cu Franta din 1958, Pele avea sa marcheze de doua ori si in finala cu Suedia (5-2), devenind atunci, la 17 ani si 239 zile, cel mai tanar jucator din istoria Mondialului.

In cariera sa, Pele a participat la patru Cupe Mondiale, ridicand de trei ori deasupra capului trofeul mult ravnit, in '58, '62 si '70. In cele 92 de meciuri jucate pentru nationala Braziliei, Pele a marcat de 77 de ori. In intreaga sa cariera de profesionist a jucat 1.363 meciuri, inscriind 1.281 goluri.

Cifrele vorbesc de la sine, insa Pele a fost descris perfect de catre unul dintre fostii sai adversarii: Bobby Moore (fost capitan al Angliei): "Pele e cel mai complet jucator pe care l-am vazut vreodata. Are de toate. Doua picioare bune. Magie in aer. Rapiditate. Putere. Cu toate ca are doar 1.73 metri, pe teren pare un urias".

Pele s-a retras din fotbal in '74, dar a revenit dupa un an, semnand cu americanii de la New York Cosmos. In '77 si-a agatat definitiv ghetele in cui.

Pele despre Pele: "Fotbalul este un sport de echipa. Niciun fotbalist nu poate castiga un meci de unul singur. Pele este un nume cunoscut, dar Pele a marcat pentru ca un alt jucator i-a pasat la momentul potrviit. Brazilia a castigat pentru ca Pele nu a incercat sa dea goluri de unul singur, ci a pasat si altora cand a fost cazul pentru ca echipa sa sa inscrie".