Cluburile din Primera Division s-au unit impotriva granzilor Real Madrid si FC Barcelona, echipe care castiga mult prea mult din drepturile de televizare (jumatate din suma totala). Valencia, Atletico si compania au propus o noua negociere, astfel incat sa se evite falimentul unor formatii din prima liga de fotbal a Spaniei, informeaza Reuters.

Barcelona va intalni Realul pe 28 noiembrieFoto: Reuters

Barcelona si Real Madrid sunt marile exceptii atunci cand vine vorba de banii proveniti din drepturile tv. Cele doua mari nume ale Spaniei negociaza individual sumele contra carora sunt difuzate pe micile ecrane. Astfel, Barca si Real primesc jumatate din cele peste 600 de milioane de euro, in timp ce restul echipelor impart ceea ce ramane.

"Avem unele contacte cu toate echipele, inclusiv cu Barca si Real. Lucrurile s-ar putea schimba pe 5 octombrie, atunci cand vom avea o intrevedere. Regulile drepturilor tv s-ar putea schimba, fiind multe echipe nemultumite de actuala impartire", a declarat Jose Luis Astiazaran, presedintele LPF (Liga de Fotbal din Spania).

Eventualele modificari ar urma sa intre in vigoare din sezonul 2015-2016 al campionatului din Spania.

Cum banii sunt tot mai putini, mai multe echipe din Primera au fost nevoite sa vanda sau sa-si reduca drastic cheltuielile pentru a supravietui. Ca o idee, Real si Barca castiga de cel putin 19 ori mai mult decat o echipa mica din campionat. Diferenta este una enorma, tinand cont de faptul ca in Premier League una dintre marile echipe (ex. Chelsea, Manchester, Arsenal) primeste doar de 1.7 ori mai mult decat o formatie fara nume.

Probleme nu au doar echipele considerate mai mici, Valencia fiind nevoita in vara lui 2010 sa-i cedeze pe David Villa (la Barcelona) si pe David Silva (la Manchester City) pentru a supravietui.

"Trebuie sa se schimbe neaparat ceva, in caz contrar Barcelona si Real putand fi motivul falimentului unor echipe. Banii din televizare inseamna foarte mult pentru formatiile mici", a declarat unul dintre reprezentantii echipelor nemultumite de impartirea sumelor din televizari.