Rusia se va alinia calendarului competitional european de fotbal incepand cu sezonul viitor. Comitetul Executiv al Federatiei ruse de fotbal s-a reunit luni si a adoptat schimbarea sistemului martie-noiembrie cu cel august-mai, asemenea majoritatii ligilor de fotbal din Europa. Daca marile cluburi sunt incantate de aceasta modificare, nu acelasi entuziasm il au si unii fotbalisti.

Rusia schimba calendarul competitionalFoto: Reuters

Pana acum, campionatul rus se disputa din martie pana in noiembrie, pentru a evita disputarea meciurilor iarna, cand temperaturile sunt extrem de scazute si gazonul este acoperit de zapada. In trecut au mai fost incercari de schimbare a calendarului competitional (in 1936 si 1976), dar conditiile meteorologice nefavorabile au readus programul martie-noiembrie.

Federatia rusa de Fotbal a aprobat luni adoptarea calendarului competitional toamna-primavara, noul program urmand sa fie pus in practica in sezonul 2011-2012. "Majoritatea membrilor Comitetului Executiv al Federatiei au votat pentru schimbarea datelor si la trecerea la modelul european toamna-primavara", a declarat purtatorul de cuvant al Federatiei ruse pentru Interfax.

Cluburile mari din Rusia si-au aratat interesul pentru aceasta mutare inca din anii trecuti, motivand ca programul actual le dauneaza meciurilor din competitiile europene. Insa sindicatul fotbalistilor si antrenorilor nu este de acord cu adoptarea noului calendar incepand cu sezonul urmator, considerand aceasta decizie una "precipitata". "Conducatorii cluburilor de fotbal din Rusia nu au organizat nicio dezbatere publica si profesionala in legatura cu aceasta reforma, asa cum se obisnuieste in aceste situatii", au declarat reprezentantii sindicatului, conform agentiei EFE.

Potrivit unui sondaj realizat de catre sindicatul fotbalistilor, 73 de jucatori de la noua cluburi ruse se opun initiativei, in timp ce 23 sprijina actiunea Federatiei.