UEFA a anuntat miercuri ca va interzice folosirea trompetelor care au exasperat suporterii fotbalului la Mondialul din Africa de Sud. Astfel, vuvuzelele nu vor putea fi auzite in Liga Campionilor, Europa League sau preliminariile EURO 2012, pentru "a pastra atmosfera, cultura si traditia Europei".

UEFA a interzis vuvuzelaFoto: Reuters

"Forul de conducere al fotbalului european a informat cele 53 de federatii membre ca a luat aceasta decizie din motive ce tin de cultura si traditia Europei, explicand ca atmosfera de la meciuri ar fi modificata de sunetul vuvuzelei", se arata in comunicatul UEFA.

"Cupa Mondiala a fost caracterizata de folosirea permanenta si pe scara larga a vuvuzelei in tribune. In contextul specific Africii de Sud, vuvuzela a adaugat un strop de locala si folclor, dar UEFA este de parere ca folosirea pe scara larga a acestui instrument nu va fi adecvata pentru Europa, unde un zgomot de fundal permanent ar fi accentuat", sustine forul european.

"Magia fotbalului sta in schimbul de emotii intre teren si tribune, publicul putand sa transmita o gama completa de emotii jucatorilor. Cu toate acestea, UEFA este de parere ca vuvuzelele ar schimba cu totul aceasta atmosfera, facand sa dispara emotiile suporterilor si distragandu-i de la experienta jocului. Pentru a evita riscul acestor efecte negative pe stadioanele unde sunt jucate competitiile UEFA si pentru a proteja cultura si traditia fotbalului european - cantatul, scandarile etc. - UEFA a decis, cu efect imediat, sa interzica vuvuzelele pe stadioanele unde se joaca meciurile din competitiile UEFA", a anuntat UEFA.