Radio Free Asia a dezvaluit ca echipa nationala de fotbal a Coreei de Nord a fost pedepsita la cateva zile de la intoarcerea in tara, dupa evolutia slaba de la Cupa Mondiala din Africa de Sud. Potrivit sursei citate, fotbalistii au fost mustrati si umiliti in public, pentru ca au tradat increderea aratat de liderul Kim Jong-Il.

Nord-coreenii, umiliti in publicFoto: Agerpres

Radio Free Asia (un post de radio privat fondat de catre Congresul Statelor Unite si criticat in dese randuri de catre sistemul comunist din Coreea de Nord) sustine ca jucatorii, la intoarcerea in tara, au fost dusi pe o scena din Palatul de Cultura al Poporului si supusi unei sesiuni de sase ore de critici venite de la comentatorii sportivi, sportivi, studenti si politicieni. Ri Dong-Kyu, comentator la postul national de televiziune, a fost cel care a dat tonul umilintelor, criticand fiecare jucator in parte. Doar doi fotbalisti au scapat de aceasta pedeapsa, Jong Tae-Se si Ang Yong-Hak, ambii nascuti in Japonia.

Unele zvonuri indica faptul ca echipa nationala a fost expulzata din Partidul Comunist si trimisa sa lucreze pe un santier din Phenian, drept pedeapsa pentru umilinta la care au supus tara. Potrivit unor surse citate de publicatia Chosun Ilbo, in trecut, sportivii nord-coreeni si arbitrii care aveau performante slabe erau trimisi direct la inchisoare.

Coreea de Nord, calificata la Mondial pentru prima data dupa 1966, a pierdut toate cele trei meciuri din grupa, desi conducatorii comunisti se asteptau ca ea sa iasa din "Grupa Mortii". Au existat zvonuri ca infrangerea umilitoare din meciul cu Portugalia (0-7) a venit dupa ce liderul tarii, Kim Jong-Il, a ordonat ca echipa sa adopte o strategie bazata pe atac.