Comitetul Federatiei internationale de Fotbal (IFAB) a aprobat miercuri extinderea folosirii experimentale a doi arbitri asistenti suplimentari in anumite competitii din lume pentru urmatorii doi ani, inclusiv in Liga Campionilor. Testat in prima editie a Europa League, sistemul cu doi arbitri asistenti suplimetari ar putea fi adoptat definitiv in 2012.

Arbitri suplimentari si in Liga CampionilorFoto: Reuters

Greselile arbitrilor de la Cupa Mondiala din Africa de Sud "au fortat" mana oficialilor FIFA pentru a readuce in discutie introducerea tehnologiei video. Insa noua tehnologie ar putea fi ocolita de oficialii fotbalului international, deoarece IFAB a decis sa extinda si in alte competitii sistemul cu doi arbitri-asistenti suplimentari, pozitionati in spatele celor doua porti, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial.

Sistemul cu doi arbitri suplimentari va fi testat in Liga Campionilor (sezoanele 2010/2011 si 2011/2012), Europa League (sezoanele 2010/2011 si 2011/2012), Supercupa Europei 2010 si 2011, dar si in Confederatia asiatica de fotbal, Confederatia braziliana de fotbal, in campionatul mexican si in cel francez. Federatiile de fotbal care vor si ele introducerea acestui sistem trebuie sa informeze IFAB.

Cei doi arbitri asistenti suplimentari sunt pozitionati in spatele celor doua porti, pentru a observa indeaproape daca mingea a trecut sau nu de linia portii sau pentru a vedea mai bine ceea ce se intampla in careul de 16 metri, ajutandu-i in acest fel pe arbitrul de centru si pe cei doi tusieri.