Deciziile arbitrilor au fost corecte in proportie de 96% la actuala editie a Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud, arata un studiu efectuat de comisia de arbitri FIFA. Aceasta este prima data cand forul mondial a efectuat un astfel de studiu despre performanta arbitrilor la Mondial.

Arbitrul Viktor Kassai (Ungaria)Foto: Reuters

Expertii au analizat prin intermediul probelor video "deciziile cheie", cum ar fi loviturile libere, loviturile de la 11 metri si acordarea golurilor, dar nu au analizat si decizii minore cum ar fi simularile.

"Muncim din greu si nu suntem surprinsi de rezultatele pe care le-am obtinut deoarece la acest nivel arbitrajul este cu mult mai bun. Am lucrat de multi ani cu arbitrii si i-am pregatit cat de mult posibil si pentru noua tehnologie", a declarat Jose Maria Garcia-Aranda, seful comitetului de arbitraj din cadrul FIFA, potrivit Reuters.

"Chiar si daca nu avem inca datele oficiale putem spune ca numarul deciziilor bune, dificile, a fost unul foarte ridicat. Vorbim despre mii de decizii luate in 62 de meciuri, unele dintre ele foarte, foarte dificile si marea majoritate a lor au fost corecte"", a mentionat Garcia-Aranda, adaugand ca "rata succesului" arbitrilor a fost mai mare decat cea a jucatorilor care au batut penalty-urile.

Viktor Kassai, arbitrul ungur care a condus la centru semifinala dintre Spania si Germania a declarat ca procentajul de 96% al deciziilor corecte ale arbitrilor nu i se pare exagerat: "Arbitrii de top ar trebui sa aiba un astfel de procentaj, mie mi se pare o cifra realistica. Problema este intotdeauna ca intr-un meci daca iei 200 de decizii si una dintre ele este vitala, atunci nimanui nu-i va mai pasa de celalalte 199. Noi suntem ca portarii care salveaza de zece ori, dar sunt uitati la final. Indiferent de cifre, noi trebuie sa tintim catre performante fara cusur".

Arbitrii au fost criticati in dese randuri la Mondialul din Africa de Sud, printre cele mai controversate decizii ale centralilor s-au numarat golul neacordat Angliei in optimile cu Germania, golul lui Tevez (Argentina) marcat din ofsaid, golul lui Luis Fabiano dupa un hent sau golul anulat SUA.