Presedintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a suspendat miercuri, pentru o perioada de doi ani echipa nationala de fotbal, ca urmare a rezultatelor dezamagitoare obtinute la Mondialul din Africa de Sud, decizie pe care suporterii o considera binevenita.

Nationala Nigeriei, suspendata de presedintele tariiFoto: Reuters

"Este un lucru bun ca guvernul a intervenit in fotbal. In Nigeria, fotbalul ne uneste pe toti, indiferent de etnie. Fie ca esti Yoruba, Hausa sau Ibo, fotbalul ne face sa bem impreuna", a declarat Benjamin Chidebere, functionar public in Lagos, citat de Reuters.

"Este bine ca echipa imbatranita si obosita a fost desfiintata. Dar guvernul ar trebui acum sa mearga imediat mai departe si sa lupte impotriva monstrilor lacomi si corupti din administratia fotbalului, care sunt nucelul performantei slabe la competitiile internationale", se arata intr-un editorial al publicatiei nigeriene Punch.

Presedintele Jonathan a ordonat ca toate conturile comitetului nigerian de organizare a Cupei Mondiale sa fie analizate si toti cei care au gresit sa plateasca. O sursa prezidentiala a mentionat, potrivit Reuters, ca guvernul a alocat peste 17 milioane de dolari organizatorilor nigerieni, echipei de fotbal si arbitrului, o suma mare avand in vedere ca un cetatean nigerian traieste cu mai putin de 2 dolari pe zi.

"Chiar daca FIFA merge inainte si ne suspenda, acesta va fi un pret mic pe care ar trebui sa-l platim pentru o decizie care ar putea reinvina trecutul glorios al Nigeriei in fotbal", a mentionat partidul opozitiei din Nigeria.

Exista insa si nigerieni care cred ca masura luata e prea drastica: "Decizia a fost luata in graba. Ar fi trebuit sa le ceara jucatorilor in varsta sa plece si sa aduca in loc jucatori noi. Sa-i lase sa joace amicale pentru ca cei tineri sa se pregateasca", a declarat Otunba Olatunde, presedintele Clubului Suporterilor Nigerieni de Fotbal.