FIFA investigheaza candidatura Australiei pentru gazduirea Cupei Mondiale din 2022 pentru a dovedi daca aceasta a incalcat sau nu regulile etice, dupa ce presa australiana a dezvaluit ca membrii executivi ai FIFA au fost "stimulati" cu diferite cadouri.

Australia candideaza pentru gazduirea CM 2022Foto: australia2018-2022.com.au

Publicatia australiana Age a dezvaluit ca Australia ar fi oferit butoni cu perle membrilor comitetului executiv al FIFA, precum si coliere sotiilor acestora. Comitetul de candidatura australian se apara pretinzand ca acele daruri au fost oferite in cadrul unui dineu organizat de catre presedintele Federatiei Australiene de Fotbal, Frank Lowy, dupa Congresul FIFA de la Sidney din mai 2008, inainte de a incepe procesul oficial al candidaturilor (ianuarie 2009). Pe langa acele bijuterii, australienii ar mai fi oferit jachete, vinuri australiene, esarfe, curele si portofele.

FIFA a anuntat miercuri printr-un comunicat ca va investiga candidatura Australiei: "Pentru moment, FIFA nu poate oferi alte detalii sau sa mai faca vreun comentariu".

"Federatia de Fotbal Australiana a actionat in concordanta cu normele FIFA in ceea ce priveste candidatura pentru Cupa Mondiala FIFA 2022", a declarat Ben Buckley, seful campaniei de candidatura a Australiei.

Regulamentul FIFA prevede ca tarile candidate pot oferi cadouri cu "o valoare simbolica si acest lucru exclude orice influenta asupra unei decizii in legatura cu procesul de candidatura". Acest regulament a fost introdus la finalul anului trecut, dupa ce echipa candidaturii Angliei pentru Mondialul din 2018 a oferit genti de lux membrilor executivi ai FIFA. Procesul candidaturii este monitorizat de catre presedintele Comitetului de Etica al FIFA, Claudio Susler, un avocat si un fost atacant elvetian.

Publicatia australiana a scris, de asemenea, ca staff-ul ce se ocupa de candidatura Australiei s-a oferit sa plateasca echipei Under20 a statului Trinidad si Tobago o calatorie in Cipru. Jack Warner, consilierul special al Federatiei din Trinidad si Tobago, este si vice-presedintele FIFA, fiind considerat un element cheie in politica fotbalului. Warner conduce confederatia CONCACAF si a promis Statelor Unite ale Americii cele trei voturi pentru gazduirea Mondialului din 2022.

In urma investigatiilor publicatiei australiene, s-a descoperit o alta excursie scumpa platita de Australia unui alt reprezentant al CONCACAF in consiliul executiv al FIFA, Rafael Salguero din Guatemala. "Toate invitatiile au legatura cu fotbalul si intentioneaza sa promoveze Australia, inclusiv candidatura sa si relatiile cu membrii FIFA. Putem sa confirmam ca aceasta invitatie facuta domnului Rafael Salguero a fost pentru a inspecta infrastructura si resursele Australiei", a mentionat Ben Buckley.

Guvernul australian sprijina cu bani publici candidatura, avand convingerea ca tara va cunoaste o crestere economica de 3,07 miliarde de dolari australieni si vor fi create 74.000 de noi locuri de munca. Oameni din interiorul campaniei au declarat insa ca aceste acuze scad dramatic sansele Australiei, in favoarea Statelor Unite ale Americii.

Candidatele pentru gazduirea CM 2018 si 2022 sunt Australia, Anglia, Japonia, Qatar, Rusia, Coreea de Sud, SUA, Belgia-Olanda si Portugalia/Spania. Favorite pentru Mondialul din 2018 sunt tarile din Europa, de aceea Australia si-a anuntat retragerea pentru gazduirea Mondialului din 2018.

Comitetul executiv al FIFA va anunta in 2 decembrie 2010 gazdele pentru cele doua editii ale Cupei Mondiale.