Coreea de Nord a fost sustinuta de aproximativ 100 de suporteri in meciul pe care asiaticii l-au disputat marti impotriva Braziliei, dar ceea ce parea un grup de fani nord-coreeni entuziasmati de a putea fi prezenti la Mondialul din Africa de Sud s-a dovedit a fi un grup de actori chinezi platiti sa faca spectacol in tribune.

Actori chinezi in galeria nord-coreeanaFoto: Reuters

Cum pretul unui bilet de avion pana in Africa de Sud este de 100 de ori mai mare decat venitul mediu al unui nord-coreean si foarte putini pot primi viza pentru a calatori, comunistii au decis sa angajeze un grup de actori si cantareti chinezi pentru a sustine nationala de fotbal nord-coreeana.

Potrivit corespondentului ESPN, Martin Tyler, suporterii sunt chinezi "alesi pe spranceana", pentru a se da drept nord-coreeni, in dorinta dictatorului Kim Jong-il ca lumea sa perceapa tara sa ca fiind una ce permite cetatenilor sa calatoreasca pentru a vedea Cupa Mondiala si care sunt dispusi sa se intoarca voluntar in tara lor.

Pe langa chinezii platiti, in tribune au fost insa si cativa nord-coreeni care, potrivit AFP, lucreaza in Africa in domeniul constructiilor.