Vuvuzela continua sa ia prim-planul Mondialului din Africa de Sud. Considerata de gazde "a 12-a limba oficiala a statului", trompeta "furioasa" are din ce in ce mai multi contestatari. Blogurile, forum-urile online, Twitter sau Facebook sunt invadate de cereri si petitii pentru interzicerea sunetului care omoara Mondialul.

Vuvuzela aduna din ce in ce mai multi contestatariFoto: Reuters

Fanii fotbalului din intreaga lume sustin ca Mondialul a devenit imposibil de urmarit din cauza sunetului de fundal creat de vuvuzele. Directorul televiziunii malteze care transmite turneul final a declarat ca a primit extrem de multe plangeri: "Cativa oameni chiar au crezut ca in cabina comentatorilor sunt prinse albine", a declarat amuzat directorul televiziunii malteze.

Suporterii nu sunt singurii deranjati de vuvuzele, ci si jucatorii de la Mondial sau comentatorii sportivi de la turneul final. Jurnalistii sunt asaltati zilnic de vuvuzele si au asemanat sunetul produs de acestea cu o turma galagioasa de elefanti, un roi asurzitor de lacuste, o capra pe cale sa fie sacrificata sau un stup urias plin de albine furioase.

Contestatarii instrumentului de suflat isi "varsa" necazul pe diferite site-uri de pe internet. Grupul de pe Facebook intitluat "Petitia oficiala de interzicere a Vuvuzelei" a strans din 27 mai pana in prezent peste 180.000 de fani, toti exasperati de sunetul provocat de vuvuzela. Internetul este plin de astfel de cereri disperate de interzicere a "albinelor ucigase": www.banvuvuzela.com, Fanii impotriva sunetului Vuvuzelei, Pro fotbal si atmosfera - anti Vuvuzela, sau Antivuvuzela.

De asemenea, s-au raspandit "ca gandul" si modalitatile de a diminua efectul sunetului sacaitor al vuvuzelelor. Una dintre ele este un fisier MP3 numit "filtru" de vuvuzela care, atunci cand este folosit in apropierea difuzorului televizorului, anuleaza sunetul iritant.

Vuvuzela are multi contestatari, dar si foarte multi sustinatori. Aplicatia Vuvuzela pentru iPhone a fost descarcata pana acum de 750.000 de ori si in prezent este cea mai populara aplicatie gratuita de la categoria divertisment in 11 tari.

Neil van Schalkwyk, producator de vuvuzele a declarat ca a vandut peste 800.000 de vuvuzele in Africa de Sud in ultimii doi ani si europenii au cumparat 1,5 milioane de instrumente din octombrie incoace. "Eu sunt o exceptie si nu consider vuvuzela o monstruozitate. Este felul nostru de a sarbatori viata, fotbalul. Este a 12-a limba oficiala a nostra. Cred ca oamenii ar trebui sa se obisnuiasca", si-a aparat van Schalkwyk produsul.

Presedintele FIFA, Sepp Blatter a luat din nou partea vuvuzelei, declarand ca Africa are un "ritm diferit" si traditia nu ar trebui stopata. "Voi ati vrea sa va fie interzise traditiile in tara voastra?", a fost intrebarea retorica a presedintelui FIFA pe Twitter.

Pe langa faptul ca enerveaza sute de mii de oameni din intreaga lume, vuvuzela a facut doi africani nefericiti. Doi barbati au fost arestati in Mbabane, capitala statului african Swazilan, pentru ca i-au furat vineri, in prima zi a Mondialului, vuvuzela unui alt concetatean.

Sifiso Simelane, 23 de ani, a ramas fara vuvuzela dupa ce a urmarit alaturi de alte persoane pe stadionul Prince of Wales din Mbabane meciul dintre Franta si Uruguay. Cei doi tineri care i-au furat vuvuzela si-au recunoscut vina, au fost condamnati la un an de inchisoare, dar au cerut judecatorului sa-i lase sa-si repare greseala, rasplatindu-l pe tanar.

"Nu e bine sa stai in inchisoare, de aceea cerem instantei sa fie indulgenta, astfel incat sa putem urmari si noi meciurile Cupei Mondiale", a fost cererea tinerilor, respinsa, insa, de instanta: "Instanta va gaseste vinovati pentru actul vostru si meritati un an de inchisoare pentru a sta departe de societate deoarece sunteti periculosi. In timp ce lumea sarbatoreste Cupa Mondiala, voi tulburati linistea in tara"..