Campionatul Mondial de fotbal e o forma de alienare planetara organizata de multinationala privata FIFA, crede un filosof francez
"Este suficient sa privesti istoria Cupelor Mondiale pentru a vedea lunga infamie politica si strategia de alienare planetara. Mondialul sud-african nu face exceptie de la regula. Este expresia celui mai rapace tip de capitalism: multinationalele partenere cu FIFA si diversele organizatii mafiote s-au abatut deja asupra Africii de Sud pentru a obtine cele mai mari profituri posibile", crede Fabien Ollier.
El acuza "maniera indecenta" de a prezenta aceasta competitie drept un beneficiu pentru populatia locala: "demolarea cartierelor sarace, expulzarea locuitorilor, renovarea luxoasa a anumitor zone au fost controlate de 'gasti' care nu au obiceiul de a imparti profitul. Pentru o populatie in care majoritatea oamenilor traieste cu mai putin de doi euro pe zi, aceasta etalare de bogatie este cel putin contestabila", spune filosoful francez.
Isteria colectiva si controlul ideologic al populatiei
"Mobilizarea in masa a spiritelor in jurul echipelor nationale induce o isterie colectiva obligatorie. Toate acestea ne arata o diversiune politica evidenta, un control ideologic al populatiei. In perioada de criza economica, singurul subiect care ar trebui sa ne preocupe este sanatatea micutilor nostri fotbalisti", declara Fabien Ollier. El crede ca fiecare cetatean este redus la rolul de analist de cafenea, printr-un proces de identificare.
"Este vorba despre o adeziune obligatorie la rolul de suporter, deghizata in 'gandire critica'", explica el, precizand ca isi doreste ca echipa de "mercenari milionari" a Frantei sa nu treaca de primul tur. "Felul lor de a juca atat de prost etaland in acelasi timp, de o maniera indecenta, un ritm de viata gretos este dovada unui dispret teribil fata de cateva principii etice si morale elementare".
Intelectualii au coborat in vestiare
Din nefericire, fiecare victorie a echipei Frantei face sa reculeze cu cativa centimetri gandirea critica in aceasta tara, sustine Fabien Ollier, care adauga ca prin aceasta dezvoltare totalitarista a sportului - odata terminat turneul de la Roland-Garros, vine mondialul, dupa care urmeaza Turul Frantei - modificarea sistemului de pensionare poate trece in liniste fara nicio problema.
Efectul castigarii Campionatului Mondial in 1998 de catre Franta a fost o "infrangere a gandirii": "Numerosi intelectuali au ales sa coboare in vestiare in loc sa se ocupe de domenii socio-politice importante. (...) Prea multi intelectuali au cedat in fata 'pasiunilor vibrante' si a 'extazierilor' sportului. Ei sunt cei care legitimeaza in prezent oroarea sportiva generalizata: violente, dopaj, combinatii, cretinismul suporterilor etc.".
Fotbalul si supapa pentru violenta sociala
Filosoful francez nu este de acord cu teza potrivit careia violenta din fotbal nu este decat o reflectare a violentei societatii. "In opinia mea, nu este doar o reflectare, fotbalul este un generator de violente sociale. El impune un model de darwinism social" care tine de logica de organizare a acestui sport: competitie si confruntare.
El respinge si ideea fotbalului ca supapa pentru tensiunile nationale si pentru razboaie. "Fotbalul exacerbeaza tensiunile nationale si suscita emotii patriotice de un vulgar si de o absurditate stralucitoare. Refuz ideea unui proces de civilizare. Sportul provoaca o forma de violenta diferita, mai putin evidenta decat cea a unei bombe, dar nu contribuie absolut deloc la o reducere a violentei", crede el.
Sportul, politica si multinationalele private FIFA, UEFA si CIO
In opinia sa, nu se poate face o distinctie intre sport si politica: "Sportul este irefutabil politic. Din acest punct de vedere, el genereaza valori politice. Este interesant de vazut daca aceste valori sunt de stanga sau de dreapta. Mi se pare ca stanga s-a rupt de valorile sale pentru a se ralia modelului de dreapta, fondat pe randament, ierarhie si competitie".
Exemplul cel mai potrivit este sustinerea pe care au anuntat-o partidele de stanga, verzii si comunistii pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2016 in Franta, semnand chiar si o scrisoare de sustinere in acest sens.
In acest fel, stanga a oferit un cec in alb "pentru aceasta forma de devalizare a banului public": "In perioada de criza, cum poate stanga sa nu fie sensibila la atribuirea unor fonduri de 1,7 miliarde de euro pentru renovarea unor stadioane? Pare incredibil ca aceste multionationale private - FIFA, UEFA si CIO - decid modul in care un stat isi aplica politica economica, incheie el interviul acordat Le Monde.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Bun baiat francezul!
Probabil te referi la fotbalul jucat in America de sud acum 10,15,20 de ani.
jalnic personaj, jalnica gandire (de stanga)
Indobitocirea e un pericol real, nu va mai uitati la fotbal. Ma bucur enorm ca echipa nationala a Romaniei nu mai face nimic de multa vreme, asemeni si echipele de club. Va dati seama ce-ar fi fost pe baietii astia din fotbal daca eram la turneul final? Ce le-ar mai fi venit lor apa la moara si cum am fi fost bombardati cu stiri despre ce mananca, ce beau, ce cumparaturi au facut "tricolorii" sau cum isi petrec "baietii nostri" timpul pe la biliard si cum trag cate-o bauta noaptea. Ce bine e fara fotbal!! Sper sa continue mizeria din fotbalul autohton si sa fim scutiti de aerele de vedete ale chelnerilor, penalilor, mititeilor si altor personaje oneroase care nu-si mai incap in pene daca au castigat un meci din campionat sau cu vreo echipa de amatori din Europa.
Adio fotbal, lasa-ne!
Point in case.
fotbalul si nu numai , sportul in general nu mai e doar o arta...e o afacere bine pusa la punct.
1. tu platesti taxe, taxele se duc la buget, bugetul se duce (o parte la ministerul educatiei si sportului) care plateste contributia lunara la FIFA si UEFA, care se autosustin :)
2. tu platesti sa vezi meciurile abonamentul de tv, firma de cablu plateste drepturi tv postului, postul plateste FIFA si UEFA, care se autosustin :)
3. tu platesti sa iti cumperi ultimul tip de flatscreen, ultimul dozator de bere, etc, firmele platesc publicitate la FIFA si UEFA, care se autosustin :)
deci cum se autosustin FIFA si UEFA?
mucenicul nu a inteles ca frantuzul critica de fapt noua religie: sportul-business! o criza politica poate fi foarte bine acoperita de un eveniment sportiv*!
*vezi cartea lui Umberto Eco, Razboiul falsului!
http://fr.wikipedia.org/wiki/La_Guerre_du_faux
suporterul perfect al campionatului mondial este (cum recent am vazut intr-o reclama) cel ce sta in fata ultimului model de flatscreen Panasonic sau Samsung, cu ultimul tip de dozator de bere Philips langa canapeaua de la Ikea, cu joystickul Sony PlayStation-ului in mana dreapta....imbracat in tricoul Nike al echipei favorite si facand update-uri pe Facebook si Twitter despre ultimele intamplari...
ce legatura are sportul cu asta?
as dori sa reamintesc puritanilor sportivi de mai sus ca fara contributiile financiare ale firmelor mentionate sau fara businessul din spatele fotbalului, ar fi ceva mai dificil sa vedem la treaba vedetele din echipele mari.
in plus, fara banii aia nu ar exista stadioane, nu ar exista logistica, nu ar exista transmisii HD, nu ar exista spectacolul din jurul fenomenului.
vreti sa ne intoarcem la cupa mondiala din 1956 pe care o urmareau la televizor doar cei din vest si despre care la noi se auzea in urma unor notite din ziarele sportive de atunci?
azi fotbalul e o industrie care genereaza atat profituri pentru investitori cat si locuri de munca si salarii pentru alte zeci de mii de oameni. de la ziaristi la cei care intretin stadioanele. de la redactorii din televiziune pana la familiile sportivilor. banii astia nu vin din cer, ci de la sponsori si din intreg complexul de business care este fotbalul.
e opinia lui, ok, dar mi se pare o abordare gresita chiar cu iz socialist/comunist la treaba cu oamenii care traiesc cu 2 dolari pe zi. ce ar trebui sa se faca? sa nu se mai organizeze cupe mndiale in africa pana cand n-o sa ajunga la nivelul europei sau care ar fi calea de urmat? chiar si asa, banii cheltuiti in fotbal nu vor ajunge niciodata in mana celor cu 2 dolari pe zi, e o premisa falsa.
Exista si alta latura negativa, neexploatata de francez. Generatii intregi de copii saraci, in loc sa mearga la scoala si sa-si faca un rost in viata, bat mingea si se viseaza niste analfabeti milionari, ca idolii lor de la televizor. Cand isi dau seama ca si-au ratat "sansa", e prea tarziu. Poate unul din 10 milioane ajunge sa-si realizeze visul, restul umplu ghetourile si fac alti copii care bat mingea degeaba.
Sportul a devenit show-biz de mult.
Ma bucur sa observ totusi ca mai sint inca destui oameni lucizi si care spun lucrurilor pe nume.
Fotbalul este un hobby ca oricare altul daca stii ce sa alegi bun din el.