​Cupa Mondiala de Fotbal aduna, din patru in patru ani, cei mai buni jucatori ai planetei. Turneul final a oferit de-a lungul timpului si exemple de jucatori care au impresionat doar la Cupa Mondiala, cariera lor fiind trecuta in anonimat dupa incheierea competitiei. Toto Schillaci este cel mai bun exemplu, atacantul italian fiind pe val doar la World Cup Italia '90, informeaza Gazzetta dello Sport.

Ilie Dumitrescu, noul antrenor din GhenceaFoto: AGERPRES

Cupa Mondiala Italia 1990. Din lotul Italiei face parte Toto Schillaci, atacant necunoscut pentru lumea buna a fotbalului cu doar un sezon inainte. A bifat 15 reusite intr-un campionat pentru Juventus, iar in acest fel a prins lotul Italiei pentru turneul final.

La Campionatul Mondial a fost unul dintre cei mai in forma jucatori ai Italiei, Salvatore castigand titlul de golgeter al competitiei - 6 goluri. Dupa incheierea Cupei Mondiale, Schillaci nu a mai impresionat, cu toate ca a trecut pana la finalul carierei si pe la Inter Milano (a bifat doar 30 de partide).

Josimar a fost unul dintre cei mai buni brazilieni la Cupa Mondiala organizata de Mexic in anul 1986, jucatorul marcand un gol superb impotriva Irlandei de Nord. Numarul 13 din nationala Selecao a punctat si in meciul cu Polonia. Avea insa sa-si incheie cariera dupa un scandal intr-un club (a fost arestat pentru ca a batut o prostituata), iar Mondialul din 86' ramane singura sa performanta notabila.

Paul Gascoigne a fost autorul "Gazzamania" in anul 1990, pe durata Cupei Mondiale din Italia. Mijlocasul a incantat asistenta, fiind unul dintre cei mai buni jucatori din echipa lui Sir Bobby Robson (Anglia a ajuns pana in semifinale). Dupa turneul final, Gazza a mai bifat executii deosebite, dar accidentarile (cea mai importanta in finala FA Cup din 1991) si bautura i-au pus capat unei cariere care se anunta promitatoare.

Gerry Armstrong a marcat trei goluri pentru Irlanda de Nord la Cupa Mondiala din 1982, fiind una dintre vedetele turneului final. Cariera sa a cunoscut insa o panta descendenta dupa incheierea competitiei, iar fotbalistul s-a pierdut in anonimat la echipe precum Chesterfield si Brighton.

Oleg Salenko a punctat de sase ori pentru Rusia la World Cup USA 1994, atacantul fiind in mare forma pe taram american (a bifat cinci reusite numai in partida contra Camerunului - a fost 6-1). S-a stins insa dupa CM, iar cariera si-a incheiat-o la Pogon Szczecin.

Ilhan Mansiz

Ilhan Mansiz

Foto: Captura Youtube.com

Ilhan Mansiz a punctat de patru ori pentru Turcia la Mondialul din 2002, organizat de Japonia si Coreea de Sud, atacantul fiind in mare forma. La doar un an distanta avea sa joace ultimul meci pentru echipa nationala, iar dupa mai multe accidentari s-a retras din activitate de la formatia Ankaragucu.

Ilie Dumitrescu a avut o evolutie incantatoare la Cupa Mondiala din America (1994), atacantul reusind o dubla de senzatie contra Argentinei (Pumele au fost eliminate in optimi dupa 2-3 cu Romania). Dupa World Cup insa, cariera lui Dumitrescu nu a mai cunoscut un episod precum cel american, fotbalistul trecand pe la Sevilla, West Ham, Club America, Atlante si Steaua pana la incheierea carierei.

Vezi aici golul senzational reusit de Josimar: