Vuvuzela a primit "cale libera" de la organizatorii Mondialului, ceea ce va face ca editia din acest an sa fie prima din istorie privita la televizor pe "mute". Presedintele Comitetului de Organizare a CM din Africa de Sud, Danny Jordaan, a anuntat luni ca nu va fi nicio restrictie in ceea ce priveste utilizarea vuvuzelelor pe durata Mondialului, deoarece acestea nu prezinta niciun pericol. Cu toate acestea, mai multe studii au aratat ca sunetul produs de celebra trompeta africana poate duce la pierderea auzului.

Danny Jordaan a declarat luni ca autoritatile au testat nivelul de decibeli emis de vuvuzela pe stadionul Soccer City, in 27 mai, atunci cand Africa de Sud a intalnit intr-o partida amicala pe Columbia, meci la care au participat 90.000 de oameni. Principala ingrijorare a organizatorilor a fost ca sunetul provocat de trompetele africane ar putea acoperi anunuturile facute de autoritatile stadionului, precum o evacuare de urgenta, dar rezultatele testelor nu i-au ingrijorat deloc pe organizatori, care au mentionat ca folosirea vuvuzelei nu va fi o problema.

Lumea intreaga "a facut cunostinta" cu deja celebrele vuvuzele anul trecut, pe durata Cupei Confederatiilor. Fotbalistii au fost deranjati de zgomotul vuvuzelelor, Xabi Alonso spunand ca sunt enervante si ar trebui interzise. Comentatorii sportivi au trecut si ei de partea contestatarilor acestor trompete, declarand ca nu se pot auzi din cauza zgomotului. FIFA a refuzat insa sa interzica vuvuzelele, mentionand ca acestea fac parte din cultura sud-africana: "Nu ar trebui sa incercam sa europenizam Cupa Mondiala africana", a afirmat presedintele FIFA, Sepp Blatter.

Insa testele efectuate de diferiti oameni de stiinta au aratat ca vuvuzelele sunt daunatoare auzului. Producatorul de aparate auditive Phonak a emis luni un comunicat in care prezinta rezultatele unor teste auspra efectelor vuvuzelei. Potrivit acestora, un asemenea instrument emite 127 de decibeli, un zgomot mult mai mare decat o masina de tuns iarba (90 decibeli) sau o drujba (100 decibeli).

"Expunerea prelungita la doar 85 de decibeli ne pune in pericolul de a ne pierde definitiv auzul. Cand e vorba de 100 decibeli sau mai mult, afectarea auzului poate aparea in doar 15 minute. Chiar si suporterii impatimiti pot reprezenta un pericol pentru auz. Doi fani ce canta ajung la 121.6 decibeli", se arata in comunicat.

Cum oficialii Mondialului nu vor interzice vuvuzelele, specialistii sfatuiesc atat spectatorii ce vor privi meciurile de pe stadioane, cat si pe cei care vor vedea meciurile in pub-urile galagioase sa se "inarmeze" cu dopuri de urechi.