Pe 26 octombrie 2007, Nicolae Dobrin parasea terenul vietii dupa o cariera apreciata de toata lumea. La mai bine de doi ani distanta, scoala de fotbal care-i poarta numele continua sa slefuiasca talente, sub indrumarea celei care i-a fost alaturi 41 de ani - Gica Dobrin. "Nu ne-am despartit in niciun moment, am fost o viata impreuna. Aveam obligatia morala de a continua visul lui Gicu", a declarat jumatatea Gascanului pentru HotNews.ro. Villarreal si Valencia sunt aproape de a veni la Pitesti, cele doua cluburi iberice fiind interesate de un parteneriat cu scoala argeseana.

"Printul din Trivale" a plecat discret dintre noi, lasand in urma partide memorabile. Real Madrid a simtit pe propria piele ce insemna talentul pitesteanului, ibericii plecand cu capul plecat din Trivale (au pierdut cu 2-1).

Visul lui Gicu de a avea urmasi pe meleaguri argesene a dus la infiintarea in anul 1996 a unei scoli de fotbal (in comuna Valea Ursului, la doar cativa kilometri de Pitesti).

Statuia lui Dobrin din Trivale
Statuia lui Dobrin din Trivale
Foto: HotNews.ro

"In perioada aceea nu se arata un interes prea mare si nu se punea accent pe pregatirea juniorilor. Am facut o selectie, la care au participat 1.000 de copii. Au venit din toata tara. Am oprit 60, care au fost prima promotie a scolii", a declarat la vremea respectiva Nicolae Dobrin despre visul sau.

S-a vorbit despre desfiintare dupa disparitia "Printului din Trivale"

"Dupa moartea lui Gicu, au aparut tot felul de zvonuri ca se va inchide scoala, imi sunau atat de urat cuvintele acelea. Le simteam direct in suflet. Vreau sa merg cu scoala atata cat pot. 41 de ani am fost alaturi de Gicu, nu ne-am despartit nicaieri. Este o viata de om. Macar din punctul acesta de vedere aveam obligatia morala de a continua visul sau cu scoala de fotbal. Nu are nimeni obligatia de a ne ajuta, suntem privati"- a declarat Gica Dobrin pentru HotNews.ro.

Pusa in fata faptului implinit, doamna Dobrin a fost nevoita sa invete din mers mecanismele unei astfel de afaceri. Primele zile la scoala de fotbal au fost dureroase, totul amintindu-i de jumatatea cu care a impartit totul timp de 41 de ani. "Nu intelegeam care e rostul meu acolo si cu ce se mananca fotbalul. Pe stadion mai mergeam doar la rugamintile lui Gicu. Acum, la doi ani si ceva distanta, stiu exact fiecare copil cam pe ce post joaca, cand au meci si ce n-a mers bine in joc".

Valencia si Villarreal, interesate de un parteneriat

Sperantele Gicai in legatura cu viitorul scolii de fotbal se leaga de un parteneriat cu doua dintre numele mari ale Spaniei - Valencia si Villarreal. Ibericii au urmarit meciuri ale grupelor de copii de la Scoala Nicolae Dobrin si sunt interesati de o colaborare cu pitestenii.

Valencia si Villarreal sunt interesate de juniorii nostri

Gica Dobrin

"Am facut o delegatie cu un spaniol, iar el a luat legatura, in numele nostru, cu FC Valencia si Villarreal - vazusera casete cu copiii de la scoala noastra. Nu m-am dus acolo pentru ca nu imi place sa merg cu avionul. A fost facuta o procura. Sunt echipe interesate de scoala noastra si de o colaborare pe termen lung. Au avut delegati aici, la Pitesti, au studiat conditiile, jucatorii, au vazut cum se lucreaza si si-au dat acordul de a ne fi parteneri.

Vor avea primul drept la prima alegere, tot ce va iesi bun se va duce la ei. Au interes pentru ca au vazut ca este valoare, iar in plus suma de transfer este mult sub ceea ce este in Spania. Au avut contracte cu diverse scoli de fotbal, iar odata cu terminarea acestora (nr. in luna iunie) vor veni la Pitesti pentru a semna contractul. Vom avea si noi juniori de-ai lor aici, iar baza noastra de pregatire va suferi modificari semnificative daca ei se hotarasc sa vina aici", a precizat Gica Dobrin.

Scoala de fotbal
Scoala de fotbal "Nicolae Dobrin"
Foto: HotNews.ro

Mutarea ar insemna practic asigurarea viitorului unei scoli care i-a dat fotbalului mare, printre altii, pe Razvan Rat, Vasile Maftei, Marius Bilasco, Ciprian Tanasa, Stelian Stancu sau Adrian Ionescu.

Parintii nu ii pot sprijini pe copii

Problemele de ordin economic nu au ocolit nici institutia condusa de Gica Dobrin, cu atat mai mult cu cat parintii nu ii pot sprijini financiar pe copii.

"Parintii nu au posibilitate sa plateasca nimic, iar noi le asiguram si masa si casa. Ma pun in situatia lor si stiu ce nu le este deloc usor. Ca sa putem sa continuam in ritmul acesta, trebuie neaparat sa avem si un sponsor in spate. Un lucru este clar, scoala nu se va inchide. In cel mai rau caz, vom reduce numarul de grupe de copii"- Gica Dobrin.

Ultimul produs de export

Madalin Istrate este cel mai recent nume propus fotbalului mare de "Scoala Nicolae Dobrin". "

Madalin Istrate a fost ales la o selectie facuta de AC Milan. Din 1500 de copii, au fost alesi doar 20

Petre Calota

A fost Franco Baresi la respectiva manifestare. Din 1500 de copii au fost alesi doar 20, iar el este printre ei. In aceste momente, este monitorizat pentru un eventual transfer" - Petre Calota (antrenor in cadrul scolii).

Sistemul romanesc distruge viitorul juniorilor

Sistemul deficitar ingreuneaza si mai mult viata centrelor de formare a tinerelor talente din fotbal, costurile fiind imense, in timp ce recompensele venite din partea forurilor oficiale romanesti sunt mai mult simbolice.

"O salvare la un meci costa 150 de euro, la toate acestea se adauga baremurile de meci, aproximativ 6 milioane de lei, plus asistenta medicala. Partea de formare este de 3000 de euro pentru un copil, atat iei pentru ca ai crescut un jucator care poate evolua la cel mai inalt nivel. Ca sa-ti ia un copil, un club de Liga 1 trebuie sa-ti plateasca 36 de milioane de lei (nr. bani vechi) pe an. Doar cazarea si masa la camin costa 5.5 milioane pe luna. Asta inseamna 55 de milioane pentru 10 luni, iar eu pentru el iau doar 36. Pai unde este stimulentul?

Din 2009 este valabil acest regulament, pana in acest an primeai 10.000 de euro pentru formarea unui tanar care ramanea sa evolueze in prima liga de fotbal a tarii. Cu aceste sume, nu ai cum sa traiesti. Te obliga sa-i faci contract, asta inseamna bani, iar tu nu iti permiti sa le faci tuturor angajamente. Alegi doi-trei mai buni, dar exista surpriza ca unul caruia nu i-ai facut angajament sa explodeze. In aceasta situatie, noi l-am pierdut gratis cand termina junioratul" - a explicat Petre Calota.

Scoala de fotbal
Scoala de fotbal "Nicolae Dobrin"
Foto: HotNews.ro

Numele Dobrin nu va disparea

"Am sufletul plin de bucurie ca lucrurile merg bine, nici nu ne asteptam sa avem asa rezultate, iar munca inceputa de Gicu nu s-a distrus odata cu moartea lui. Nu vreau sa abandonez, m-am implicat cu sufletul in acest proiect. Numele lui Dobrin nu se va duce, placerea si munca lui erau aici, la scoala de fotbal, printre copii. Nu am pierdut doi ani jumatate degeaba", povesteste cu lacrimi in ochi Gica Dobrin.

"Gascanul" a economisit pentru "zile negre"

"Mi-a purtat de grija toata viata, din ce castiga o mare parte o punea de-o parte, . Asa imi zicea mereu, iar eu nu-l dadeam inapoi. A fost bine ceea ce a facut, iar astazi pot sa traiesc fara nicio problema din punct de vedere financiar. erau cuvintele lui Gicu cand venea vorba de castiguri" - Gica Dobrin.

Banii pentru batranete sunt in scoala de fotbal

"Nu-mi vine sa cred ca am putut sa tin doi ani si jumatate scoala, mi-am mai scurtat banii pentru batranete, dar nu-mi pare rau. Era visul lui, iar eu trebuie sa-l duc mai departe. Am chirii din care castig destul de bine, iar banii ii bag in scoala de fotbal. Mie nu-mi trebuie, a avut Gicu grija sa am de toate" - Gica Dobrin.

Ultima performanta, la sfarsitul lunii mai

Scoala "Nicolae Dobrin" a reusit un loc doi si doua locuri patru in cadrul unui turneu organizat in Franta (la sfarsitul lunii mai). Copiii nascuti intre 1992 si 1993 (pregatiti de Petre Calota) au uimit asistenta la "Challenge Alain Santraine", editia 23. Alaturi de pitesteni, la competitie au mai luat parte zece echipe: Sedan (Franta), Bromlez (Anglia), FC Pirin (Bulgaria), FC Bihor (Romania), Char­leroi (Belgia) - in grupa A, Scoala Nicolae Dobrin, AS Templeuve - Lille (Franta), Wroclaw (Polonia), Victoria Zizkov (Cehia) si Ferencvaros (Ungaria) - in grupa B.

In acest moment, la Scoala "Nicolae Dobrin" activeaza 70 de juniori (veniti din toata tara plus un junior din zona araba), acestia facand parte din echipele corespunzatoare anilor de nastere (1992-1993, 1993-1994, 1995-1996 si 1997-1998).