Jose Mario dos Santos Felix Mourinho este omul momentului in fotbalul mondial. A cucerit tripla cu Inter, iar incepand de luni a intrat in selecta galerie a antrenorilor care vor pregati pe Real Madrid. Nascut pe 26 ianuarie 1963, lusitanul nu a rupt gura targului ca fotbalist, dar a recuperat pe banca tehnica, acolo unde "a furat" meserie de la Sir Bobby Robson si Louis Van Gaal.

A debutat in fotbalul profesionist in anul 1980, atunci cand a semnat un angajament cu Rio Ave. Dupa doar doi ani, Jose a trecut la Belenenses (pana in 1983). Din acest moment, cariera de fotbalist a lui Mourinho a luat-o incet pe o panta descendenta, lusitanul imbracand pana la retragere tricoul celor de la GD Sesimbra si Comercio e Industria. A pus ghetele in cui in 1987 si s-a orientat catre antrenorat.

"Mama m-a inscris la o scoala de business, dar nu asta era menirea mea. Am renuntat imediat si m-am orientat catre antrenorat" - Mourinho.

"Avea tehnica, dar nu poseda viteza si forta", a precizat, conform lui Mourinho, unul dintre fostii antrenori ai lusitanului.

A fost asistent (antrenor secund) la Estrela Amadora (perioada in care au fost surprinse imaginile de mai jos) si FC Porto. Momentul cu adevarat important s-a consumat in 1992, atunci cand Jose a devenit translatorul lui Sir Bobby Robson la Sporting Lisabona. Cei doi au devenit buni prieteni, iar reputatul tehnician britanic l-a luat pe Mourinho cu el la FC Barcelona (totul se petrecea in 1996).

Timp de patru ani, lusitanul invata secretele antrenoratului alaturi de Robson si Louis Van Gaal la FC Barcelona. Au fost sezoanele in care Jose s-a format ca tehnician, iar in 2000 a preluat de unul singur un nume important din Europa - Benfica Lisabona.

Nu a rezistat la "vulturi" prea mult (a parasit echipa pentru ca presedintele i-a refuzat prelungirea contractului), dupa un sezon portughezul ajungand la Leiria. A incheiat pe 5 campionatul din Portugalia, iar Jose intra deja in vederile numelor mari de pe Batranul Continent.

In 2002, Mourinho ajunge la FC Porto (l-a inlocuit pe Octavio Machado), echipa cu care avea sa cucereasca Liga Campionilor in 2004 (3-0 cu AS Monaco).

Au urmat Chelsea Londra (a cucerit campionatul dupa o pauza de 50 de ani, perioada in care s-a autointitulat "The Special One") si Inter Milano (a castigat alaturi de italieni Champions League in primavara lui 2010). A atras atentia Realului, iar din 31 mai 2010 este tehnicianul galacticilor. Antrenorul spera sa faca din Madrid "Regina Europei" dupa o pauza de opt ani si multe eliminari inca din optimile competitiei.

"Nu sunt un antrenor defensiv, cine spune asta nu cunoaste fenomenul fotbalistic. O buna organizare a jocului nu inseamna ca evoluezi defensiv. Am cucerit de doua ori Liga Campionilor. Cum as fi reusit acest lucru doar aparandu-ma?" - Mourinho in legatura cu stilul adoptat in fotbal.

Vezi aici imagini cu Jose Mourinho la Amadora: