Ministerul Apararii Nationale a remis, vineri, un comunicat de presa prin care subliniaza faptul ca nu respinge colaborarea cu Gigi Becali pentru ca echipa Steaua sa poata juca in continuare pe stadionul din Ghencea, fiind de acord sa incheie si un nou contract. De asemenea, in comunicat, M.Ap.N. prezinta datoriile pe care societatea lui Becali le are catre Clubul Sportiv al Armatei.

Gigi Becali, finantator Steaua: "Daca in comunicat scrie , inseamna ca au revenit la sentimente mai bune. Nici un fel de problema daca trebuie sa platesc numai 60.000 de euro. Pana acum spuneau sa nu se schimbe nici o virgula din caietul de sarcini, ceea ce era rea vointa. Daca se vorbeste de un nou contract, inseamna ca putem negocia. Platesc pe loc ce scrie in comunicat, nu e problema" (gsptv)

Comunicat de presa M.Ap.N.:

"Stadionul din Ghencea, aflat in proprietatea publica a statului si administrarea M.Ap.N. prin Clubul Sportiv al Armatei „Steaua”, a fost, inca de la darea sa in folosinta, in anul 1974, gazda clubului Steaua Bucuresti si a echipei sale de fotbal. Steaua este un simbol al Armatei si al milioanelor de romani care indragesc fotbalul.

Ministerul Apararii Nationale nu respinge colaborarea cu Societatea Comerciala a domnului George Becali, atata vreme cat aceasta colaborare se deruleaza in conditii de legalitate. Prin urmare, atunci cand Societatea Comerciala isi va achita datoriile catre clubul Armatei, conform obligatiilor prevazute in contractul de inchiriere, colaborarea poate fi reluata, prin incheierea, in conditiile legii, a unui nou contract, astfel incat echipa de fotbal Steaua Bucuresti sa joace in continuare pe stadionul din Ghencea.

Domnul George Becali, prin declaratiile sale publice, a incercat sa creeze o falsa problema si sa arunce responsabilitatea rezilierii contractului catre institutia Armatei. Pentru a permite opiniei publice sa aiba o imagine clara asupra situatiei actuale, precizam faptul ca, la data de 17 mai 2010, Societatea Comerciala (in calitate de chirias) inregistra catre Clubul Sportiv al Armatei urmatoarele datorii:

- 178.847 lei contravaloarea chiriilor aferente lunilor martie si aprilie;

- 42.139 lei penalitati de intarziere la plata chiriei;

- 52.778 lei contravaloarea utilitatilor neachitate;

- 1.964 lei penalitati intarziere la plata utilitatilor.

Precizam ca M.Ap.N. prin CSA „Steaua” a manifestat buna credinta in derularea acestui contract, notificand SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA, prin cinci adrese, in perioada 26 aprilie-17 mai 2010, cu privire la sumele datorate reprezentand chiria, utilitatile si penalitatile de intarziere, precum si la iminenta rezilierii contractului, in cazul neonorarii obligatiilor de plata a chiriei pe timp de doua luni consecutiv, asa cum partile au convenit prin semnarea contractului.

In data de 17 mai 2010, Societatea Comerciala a domnului George Becali a raspuns acestor notificari succesive, printr-o adresa, in care specifica, printre altele, ca „denunta unilateral contractul nr. A-7220/23.12.2009, incepand cu data de 01.03.2010”.

Reiteram faptul ca, in Ministerul Apararii Nationale, inchirierea imobilelor si terenurilor din patrimoniul ministerului nu este atributul ministrului, ci al structurilor care le administreaza. In cazul cladirilor si terenurilor aferente Stadionului Steaua, responsabilitatea revine Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”.

Ca urmare a derularii, in perioada septembrie–decembrie 2009, a licitatiei privind inchirierea Stadionului Steaua, care cuprinde cladiri si terenuri in suprafata totala de peste 90.000 m.p., aflate in proprietatea statului si administrarea M.Ap.N., prin Clubul Armatei, SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA a consimtit, prin oferta depusa, sa achite lunar o chirie in valoare de 21.600 Euro, care a fost stabilita de catre un expert autorizat in domeniu.

Referitor la o alta problema, legata de plata unor taxe locale, invocata in declaratiile de presa ale patronului echipei de fotbal Steaua, facem din nou precizarea ca potrivit art. 249 alin. (3) si art. 256 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, „pentru cladirile/terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, persoanelor juridice, altele decat cele de drept public, se stabileste taxa pe cladiri/teren, care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe cladiri/teren”.

Conform raportului nr. 27009/13.04.2010, incheiat de Primaria Sectorului 6 Bucuresti – Serviciul public pentru finante publice locale, ca urmare a solicitarii Curtii de Conturi a Romaniei, a fost stabilita o sarcina fiscala in valoare totala de 5.737.812,89 lei pentru anii fiscali 2005-2009, la care se adauga suma de 1.070.197,67 lei pentru semestrul I al anului 2010, cu titlu de taxe si impozite pe cladiri si terenuri, ce revine chiriasului SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA.

Mentionam, inca o data, ca orice litigiu pe tema impozitului si taxelor datorate altor institutii de catre SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA nu este de competenta M.Ap.N. – CSA „Steaua”, ci a organelor statului cu atributii in administrarea fiscala si a serviciilor finantelor publice locale.

Orice alte scenarii vehiculate sunt pure fictiuni, lipsite de fundament legal si aduc prejudicii de imagine Armatei Romaniei si statului roman".