A parasit Unirea Urziceni inainte de a bifa dubla cu Liverpool din Europa League pentru a face din Kuban Krasnodar (liga a doua) una dintre echipele importante ale fotbalului din Rusia. "Voi ramane mereu cu inima alaturi de fotbalistii de la Unirea, doar ca acum avem drumuri diferite. Fotbalul din Rusia este mult peste cel din Romania. Multe dintre disputele din al doilea esalon sunt peste cele din Liga 1", a declarat Dan Petrescu intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Liga a doua din Rusia a ajuns la etapa cu numarul patru, iar Kuban a acumulat opt puncte, aflandu-se pe locul cinci in clasament. In ultima etapa, formatia din Krasnodar s-a impus greu, scor 1-0, in deplasarea de la Luch Vladivostok. Echipa antrenata de Dan Petrescu este singura formatie fara gol primit din al doilea esalon al Rusiei.

Rep: Felicitari pentru victoria de la Vladivostok. Cat de grea a fost aceasta deplasare?

Dan Petrescu: Am avut o partida foarte dificila la Vladivostok, iar victoria a fost una muncita. Este incredibil ce ritm pot sa aiba partidele din liga a doua din Rusia. Alearga tot meciul, iar cel mai mult pun baza pe pregatirea fizica. Sunt adevarati atleti. Au o vitalitate incredibila, iar pentru a castiga un meci trebuie sa fii atent la fiecare contact, altfel te taxeaza cand iti este lumea mai draga.

Rep: Dupa patru etape si mai multe luni petrecute in Rusia, lucrurile merg conform planului stabilit?

Dan Petrescu: Pot sa ma declar multumit cu ceea ce am realizat pana acum. 8 puncte este o zestre buna, cu toate ca se putea si mai bine, dar si mai rau. Suntem in grafic atat cu pregatirea fizica, cat si cu schemele de joc. In concluzie, da, lucrurile merg conform planului gandit de mine.

Rep: Nu ati primit gol in primele patru etape, "fundasul" Dan Petrescu si-a pus deja amprenta asupra noii sale formatii?

Dan Petrescu: Sincer, nu apararea este punctul nostru forte, cu toate ca linia de clasament asa ar spune. Am avut foarte mult ghinion in atac, acolo unde puteam marca mult mai mult, si foarte mult noroc in aparare. Numai in ultima etapa pot spune ca am scapat usor. Mai avem mult de munca, dar una peste alta e bine ca nu am primit gol, apararea are o alta incredere in propriile forte.

Rep: Este fotbalul din Rusia mai puternic decat cel din Romania? Cat de mare este diferenta?

Dan Petrescu: Fara sa supar pe nimeni, as vrea sa va spun ca multe dintre partidele din Liga 1 sunt sub ceea ce se joaca in liga a doua din Rusia. Sunt echipe foarte puternice, bine construite, iar din punct de vedere fizic este o diferenta enorma fata de Romania. In partidele amicale am avut alta viata, se juca lejer, te lasau sa traiesti. Lucrurile s-au schimbat odata cu meciurile oficiale, este un joc bazat pe un angajament total.

Rep: Conditiile pe care le-ati gasit la Krasnodar sunt comparabile cu cele din Liga 1?

Dan Petrescu: Nu stiu exact ce conditii au formatiile puternice din campionatul intern, dar cu siguranta stiu ca am aici tot ceea ce imi trebuie. Clubul are grija sa am tot, iar astfel sa ne indeplinim obiectivele. Sunt foarte multumit din acest punct de vedere.

Rep: Cat de grea a fost acomodarea cu Rusia si mai ales cu limba rusa?

Dan Petrescu: Nu pot sa ma plang de acomodare, sunt o fire care se adapteaza usor indiferent de conditii. Cu limba rusa este insa o problema. E foarte greu de invatat, iar pana in momentul asta am reusit sa invat doar cateva cuvinte.

Rep: Sunteti la curent cu ceea ce se intampla in Liga 1? Campionatul este mai strans ca niciodata.

Dan Petrescu: Nu vreau sa imi dau cu parerea in legatura cu Liga 1. Vreau doar sa precizez ca imi pare rau ca Unirea nu va castiga campionatul (se afla la opt puncte de liderul CFR Cluj cu 7 etape inainte de finalul stagiunii). Am ramas cu sufletul acolo si mi-as fi dorit din toata inima sa se impuna. Urziceniul are niste fotbalisti extraordinari, iar pentru ei imi doresc tot ce este mai bun.

Rep: Care este relatia pe care o aveti cu patronul clubului?

Dan Petrescu: Relatia este una normala si decurge foarte bine. In Rusia nu exista niciun fel de comentariu al patronilor in presa la adresa antrenorilor. Cred ca Romania este unica din acest punct de vedere, numai acolo patronul il poate jigni cum vrea el pe antrenor. Nu am primit niciun fel de comentariu in legatura cu jocul echipei, iar tot ce discuta este in cadru restrans, departe de ochii presei.

Rep: Sunteti din nou departe de tara, nu va este dor de Romania?

Dan Petrescu: Mi-a fost dor de Romania in toate locurile unde am fost plecat de-a lungul carierei. Asa este si in Rusia, doar ca am inceput o munca si vreau sa o duc la bun sfarsit. Niciodata nu se stie unde te duce viata, intr-o zi poate ma voi intoarce in tara.

Nascut pe 22 decembrie 1967, Dan Petrescu a activat de-a lungul carierei la echipele Steaua, FC Olt, Foggia, Genoa, Sheffield, Chelsea, Bradford, Southampton si FC National. Dupa retragerea din activitate, "Bursucul" a pregatit pe Sportul Studentesc, Rapid Bucuresti, Wisla Cracovia, Unirea Urziceni si Kuban Krasnodar (in prezent).