In 1916, Barcelona a pierdut marele duel cu Real Madrid cu 4-1, insa demn de mentionat este faptul ca echipa catalana a evoluat mai bine de 15 minute cu doar noua jucatori de camp. Motivul este unul cat se poate de simplu: trenul cu care unii dintre jucatorii blau-grana soseau la Madrid a avut intarziere.

Real Madrid si Barcelona se dueleaza de aproape o suta de ani, rivalitatea dintre cele doua mari formatii ale Spaniei fiind cunoscuta in intreaga lume.

In 1916, intr-o disputa contand pentru "Campeonato de Espana" (a fost inainte de aparitia Ligii Nationale de Fotbal - Primera Division astazi), Barcelona si Real Madrid au facut spectacol total. In disputa tur a fost 2-1 pentru catalani, iar in retur Madridul s-a impus cu 4-1.

Interesant a fost faptul ca Barcelona a aliniat o echipa cu doar noua jucatori de camp, restul de fotbalisti pana la completarea formatiei fiind retinuti de o intarziere a trenului. Cu toate ca a invins la un scor mai mare, Realul nu a fost considerata invingatoare (se juca in sistem eliminatoriu tur-retur) pe atunci nefiind regula golurilor mai multe marcate. Pana la urma, Realul a avut castig de cauza dupa inca doua partide de baraj (a fost 6-6 in prima si 4-2 in a doua).

Prima intalnire dintre Barcelona si Real (din actualul format al campionatului) a fost consemnata in anul 1929, Madridul invingand in Catalunia cu 2-1 (Parera 70' - Morera 10', 55').

Real Madrid si Barcelona se vor intalni, sambata, de la ora 23.00 (ora Bucurestiului) pe Stadionul Santiago Bernabeu. Cele doua formatii se afla pe primele doua pozitii ale ierarhiei din Primera Division, fiind la egalitate de puncte, cate 77.