Presedintele UEFA, Michel Platini, a declarat luni ca sustine initiativa britanica potrivit careia fanii echipelor de fotbal ar urma sa aiba dreptul de a achizitiona actiuni la cluburile pe care le sustin, anunta Reuters.

Sprijinul anuntat de UEFA ar putea da o anvergura europeana propunerii laburistilor, care doresc sa acorde fanilor mai multa putere in ceea ce priveste modul in care sunt conduse cluburile de fotbal.

Potrivit planului propus de laburisti, fanii ar putea achizitiona pana la 25% din actiunile clubului, ceea ce ar reduce ingrijorarile legate de nivelul ridicat al datoriilor din Premier League.

"Personal, cred ca ideea ca suporterii sa investeasca in cluburi este grozava, pentru ca ei sunt cei care, la finele zilei, apara identitatea clubului", a afirmat Platini, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles.

"Ei sunt intotdeauna acolo. Ei urmaresc intotdeauna meciurile", a adaugat el.

Platini a precizat ca decizia privind modul in care fanii pot cumpara actiuni si partea pe care ar urma sa o detina ar trebui lasata la latitudinea guvernelor nationale, adaugand ca ii place modul in care functioneaza sistemul spaniol, unde, spre exemplu, Barcelona si Real Madrid sunt detinute de grupuri de fani cunoscute sub numele de socios.

"Exista cluburi unde presedintele, antrenorul si chiar jucatorii nu sunt din tara respectiva. Singurii care au o identitate nationala sunt suporterii", a mai spus Platini.