FC Rapid a reactionat, marti, printr-un comunicat de presa, la afirmatiile rasiste ale finantatorului Stelei, care a spus ca in cazul in care giulestenii s-ar retrage din Liga 1 "campionatul s-ar face mai alb". Oficialii alb-visinii cer Federatiei Romane de Fotbal si Ligii Profesioniste de Fotbal sa-l sactioneze pe finantator deoarece "afirmatia nu reprezinta un incident izolat, ci o constanta a comportamentului public din ultima vreme al domnului Gigi Becali".

Comunicat FC Rapid:

"Protestam si de aceasta data, cu toata fermitatea, impotriva afirmatiilor facute de catre domnul Gigi Becalui ieri, 15 martie 2010, cand a declarat ca daca Rapidul s-ar retrage din campionat, „scapam de ei, s-ar face campionatul mai alb”. Consideram ca asemenea afirmatii reprezinta nu numai un afront nemeritat la adresa clubului Rapid, ci si un pericol real pentru climatul democratic romanesc, deoarece:

- Afirmatia sus-mentionata nu reprezinta un incident izolat, ci o constanta a comportamentului public din ultima vreme al domnului Gigi Becali.

- Absenta oricarei masuri luate impotriva comportamentului rasist practicat de catre domnul Gigi Becali pe fata si in mod constant contribuie din plin la consolidarea convingerii conform careia dispretul fata de lege si de morala se bucura de o larga toleranta in Romania si, pe cale de consecinta, poate fi manifestat de catre oricine fara nicio teama de vreo eventuala masura punitiva.

- Domnul Gigi Becali - europarlamentar, fost candidat la Presedintia Romaniei, presedinte al unui partid politic - reprezinta, totusi, un model pentru unii dintre romani, in special pentru unii tineri, care, luand exemplul sau, vor considera ca atitudinile rasiste, xenofobe și suburbane sunt normale si tolerabile de vreme ce un personaj cu un asemenea statut public adopta, fara teama de sanctiune, un astfel de comportament.

- Afirmatiile rasiste pe care sus-numitul le face constant la adresa clubului Rapid sunt in mod evident partinitoare, de natura sa vicieze, o data in plus, climatul si asa tensionat al fotbalului romanesc, in conditiile in care compozitia etnica atat a echipelor din campionatul nostru, cat si a galeriilor acestora este foarte asemanatoare.

In ciuda faptului ca am solicitat in repetate randuri forurilor competente - fie ele din spatiul public sau din fotbalul romanesc - sa aplice legea in cazul manifestarilor amintite mai sus, care se dovedesc a fi din ce in ce mai numeroase si mai virulente, constatam cu ingrijorare ca de fiecare data ele au fost tratate cu o toleranta inexplicabila.

Prin urmare, solicitam din nou, in modul cel mai categoric, ca forurile competente din Federatia Romana de Fotbal si din Liga Profesionista de Fotbal sa sanctioneze cu promptitudine si cu severitatea cuvenita, conform prevederilor legii, declaratiile domnului Gigi Becali.

Speram de asemenea ca macar de aceasta data Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii isi va onora obligatiile prevazute prin lege si va sanctiona manifestarile publice frecvente de intoleranta rasiala ale domnului Gigi Becali. Ne exprimam speranta ca macar de aceasta data aceasta autoritate publica va adopta masuri convingatoare care sa puna capat acestui comportament.

Ion TABAN,

Presedinte CA FC Rapid"